[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Er is een enorm verschil tussen leiding geven en leider zijn. Jouw taak als leidinggevende is kort gezegd: jouw team brengen van A naar B. Als je dat als leider doet, kost je dat nauwelijks moeite. In dat geval hoef je over de aanpak niet eens na te denken. Jouw doen komt immers als vanzelf voort uit jouw zijn.
Geef je daarentegen leiding zonder leider te zijn, dan kost het leidinggeven jou veel meer moeite. Je zult over alles wat je doet goed na moeten denken. Bovendien zullen jouw teamleden jou niet vanzelf volgen. Rationeel en oppervlakkig gezien gaat het leidinggeven wel volgens ‘het boekje’. Alleen ten diepste en op onbewust niveau is er geen natuurlijk ‘leidt-en-volg-gedrag’. Zo heb jij vast ook wel eens leraren op school gehad voor wie jij respect had, bij wie je het niet in je hoofd haalde om gekkigheid uit te halen. Je kent vast ook wel leraren die om de overklap overspannen thuis zaten omdat ze geen orde konden houden. Dit verschil in effect op en van het ‘team’ zie je eveneens tussen leidinggevenden.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0px” padding_bottom=”0px” padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””]
[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Hoe word je een leider?
Je bereikt dit niveau van ‘natuurlijk leiderschap’ alleen als je leidinggeven niet als een werkwijze uitvoert, maar het (voor)leeft. Dagelijks, in alles. Alleen op die manier word je een leider. Het is als het ware een soort levensstijl. Dit vergt een onvoorwaardelijke beslissing om jouw leven als zodanig in te richten.
Gaat alles dan ineens gemakkelijker?
Nee, het is een proces waarin jij zult groeien. Maak fouten, leer ervan en groei. Elke leider heeft zijn prijs betaald voor zijn succes. Die prijs bestaat uit leren van bestaande succesvolle mensen en DOEN!
Wordt een leider als zodanig geboren of is het te leren?
Als het niet te leren was, kon ik beter stoppen met mijn beroep en kan de kachel worden aangemaakt met de vele duizenden boeken op dit vlak. Uiteraard zijn er mensen die er een soort natuurlijk talent voor hebben. Via onze DISC-persoonlijkheidsanalyse kunnen wij dat eenvoudig bij jou meten, bijvoorbeeld een meting waarbij jij een hoog percentage D of I hebt. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons boek: www.elkebaaseenandereaanpak.nl
Dwight D. Eisenhower is een goed voorbeeld om aan te geven dat leiderschap te leren is. Tot WO2 was hij 16 jaar majoor in het Amerikaanse leger en leerde hij van grote generaals. Net voor de oorlog werd hij kolonel, 5 jaar later was hij niet alleen generaal, maar zelfs opperbevelhebber van de geallieerden! Na de oorlog werd hij opperbevelhebber van de NAVO en zelfs de belangrijkste man ter wereld als president van de USA! Zeer uitzonderlijk voor iemand die leek te zijn voorbestemd om z’n hele carrière majoor te blijven. Er was iets met hem gebeurd, waardoor hij plotseling als een komeet carrière maakte. Nieuwsgierig wat je daarvan kunt leren om ook een doorbraak in jouw leven of werk te realiseren? Lees dan gauw verder!
Hoe kun je leiderschap leren?
Stop met anderen de schuld te geven. En áls het al aan anderen lag, dan heb jij daar toch geen echte invloed op. Er is maar één oplossing: Werk aan jouzelf! Jouw houding/motivatie, vaardigheden en kennis. Hier zijn talloze boeken over geschreven. Ik adviseer je dagelijks te studeren, een paar bladzijden per dag volstaat. Denk na het lezen vooral na over de betekenis die de informatie voor jou heeft en de praktische uitvoer ervan. Een van de betere boeken is bijvoorbeeld ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey en ‘Good to great’ van Jim Collins. Beide heren hebben namelijk honderden succesvolle personen en bedrijven bestudeerd en daar lering uit getrokken. Je kunt ook een van ons als coach nemen om het je allemaal versneld en effectief eigen te maken. Probeer het eens voor het kennismakingstarief van € 48,85. Hieronder alvast enkele adviezen.
Passie
Heb passie voor jouw vak, voor (jouw) medewerkers en voor wat jij wilt bereiken. Wanneer jij weet wat je wilt en jouw ambitie om dat te bereiken liefdevol combineert met goede win-win-intenties, dan heb je passie. Jouw ambitie is dan niet meer alleen een ambitieus doel, maar veel meer een levensmissie; een roeping waar je voor leeft! Passie zit net als leiderschap zelf op onbewust niveau, gedreven door levenskracht. Ambitie zit net als leidinggeven op bewust niveau, gedreven door wilskracht. Schep een band met jouw mensen, ken ze, geef om ze. Dergelijke teamleden zullen proactief meer voor jou doen dan waar ze voor betaald worden. Maar als je vanwege dit voordeel voor jou om ze geeft, heb jij niet onvoorwaardelijk gegeven en daardoor dit principe om zeep geholpen. Men voelt heus wel aan of jij wel of niet oprecht geïnteresseerd bent. Passie is een positieve emotie, verbonden met ambitie.
Lef
Je kunt alle kennis en vaardigheden hebben, maar als je het niet durft te DOEN dan ben je als een schip op het droge. Jouw lef kun je laten groeien door juist dát te doen wat je eigenlijk niet durft. Kleine stapjes buiten je comfortzone zetten net zolang totdat comfortabel is.
Dan is het namelijk tijd om weer stappen te gaan zetten. Dit wordt uiteindelijk een gewoonte en dan heb je dus lef. Daarbij heb je een gezond zelfbeeld. Je weet dat je wat te geven hebt en durft daarom jouw mening te geven. Wel bescheiden maar niet vals bescheiden of daarentegen hoogmoedig of overmoedig. Vervang jouw angstemotie door lef.
Vindingrijk
Het salarisverschil in een baan van iemand met de laagste en hoogste opleiding bedraagt slechts € 600,- per maand. Een hoge opleiding is meer kennis. Wijsheid is toegepaste kennis op een vindingrijke manier. Je zou kunnen zeggen: boerenverstand! Met die eigenschap kun je het verschil in inkomen, status en succes tot duizenden procenten verhogen! Vindingrijk word je door jezelf herhaaldelijk praktisch uit te (laten) dagen. Benut jouw intuïtie door meer dan alleen op jouw logica af te gaan. Vindingrijkheid doet een beroep op jouw creatieve, emotionele brein.
Betekenis
Als het doel alleen om geld, logische taken en zakelijke omgang gaat, dan geef je leiding maar ben je nog geen leider. Dan ben je meer een manager. Overigens is managen wel een deel van jouw taak. Dat is ten dele wat je moet doen om van A naar B te komen. Geef het doel betekenis. Wat is het ‘waarom’ van het doel? Laat het doel op zichzelf, het bereiken van ‘B’, niet zaligmakend zijn. Wel de reis ernaar toe. Minder haasten, meer aandacht voor elkaar en het NU. Genieten van de reis. Bovendien; beloon het bereiken van het doel niet alleen met een bonus, maar vooral met erkenning en waardering. People kill for money, but die for recognition. Hecht een positieve emotionele waarde aan dat wat je doet en waarvoor je het doet.
Zie je hoe vaak ‘emotie’ voorkomt in deze essentiële eigenschappen van leiderschap? Dáár zit de kern van eigentijds leiderschap. Niet doorslaan in emotie uiteraard. Gebruik je gevoel én verstand.
Succes met het creëren van zelfsturende, proactieve en productieve teams die jou als leidinggevende energie geven.
Arjan Koopmans[/fusion_text][fusion_imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]