Een veel geziene quote is: ‘never give up’. Een prachtige quote die in veel situaties een geweldig goed advies is. Maar niet in álle situaties. Wij raden aan om quotes niet uit hun oorspronkelijke bedoeling te trekken. Gebruik altijd je gezonde verstand. Indien je blindelings zo’n quote zou uitvoeren is het nog maar de vraag of je ooit het beoogde succes zou behalen.
Wat als:
- je als sporter toch doorgaat terwijl je lichaam aangeeft dat er een mankement is? Het zou kunnen leiden tot onherstelbare schade of op z’n minst langdurig herstel.
- je als ondernemer doorgaat, terwijl jouw bedrijf of aanpak niet meer levensvatbaar is. Je zou in enorme financiële problemen terecht komen.
- je doodongelukkig bent in je werk of relatie en toch maar door blijft vechten waardoor je eigenlijk alleen maar nog ongelukkiger wordt?
In dergelijke gevallen kun je je beter vasthouden aan een andere bekende quote, in dit geval een variatie op wat Albert Einstein ooit heeft gezegd: ‘De definitie van waanzin is: dezelfde dingen blijven doen en tóch een beter resultaat verwachten’.
Op zich heeft ook deze inspirerende quote zowel voor- als nadelen wanneer je er blind op zou varen.
Wat als:
- je te snel jouw aanpak verandert zonder eerst je huidige aanpak een reële kans van slagen te hebben gegeven?
- je jouw succesvolle manier van werken aanpast omdat je nóg betere resultaten wilt, maar juist daardoor mindere resultaten behaalt?
Indien je de bedoeling van beide quotes begrijpt en interpreteert op jouw eigen situatie, dan vullen deze ogenschijnlijk tegenstrijdige quotes elkaar juist heel goed aan. Toegepast op voorgaande voorbeelden zou je er bijvoorbeeld het volgende van kunnen zeggen:
- Het is belangrijk dat je als sporter enige pijn kunt verdragen en doorzettingsvermogen hebt. Niet te snel opgeven dus, maar soms is het beter je energie te sparen of je te laten behandelen voor een blessure in plaats van door te zetten. Als je merkt dat jouw trainingsmethode niet voldoende resultaat oplevert, kies dan voor een nog hardere training of misschien moet je onderzoeken of jouw trainingsmethode anders moet? Er is ergens een grens die je moet trekken om – in plaats van nog harder te trainen – je trainingsmethode te verbeteren.
- Ik heb vele ondernemers zien aanmodderen. Respect voor hun doorzettingsvermogen hoor, maar waarom halen ze er niet een keer een adviseur bij? Of zelf eens een keer de tijd te nemen om je eigen bedrijfsplan te herformuleren? Tijd, techniek en omstandigheden veranderen steeds sneller, hoe logisch is het dan om star vast te blijven houden aan jouw oude vertrouwde aanpak?
- Scheiden van je partner is toch wel het laatste wat je doet lijkt me. Je vecht voor behoud ervan. Never give up. Maar het hoeft niet aan jou te liggen. Er zijn er twee nodig voor een geslaagde relatie. Dat geldt zowel voor een levenspartner alsook voor een werkgever die jou niet waardeert. Als het nou gewoon niet werkt, ondanks al je pogingen, waarom dan doorgaan? Je aanpak werkt niet of het ligt aan de ander. Hoe dan ook, kies een andere aanpak of praat eens met een adviseur. En als het dan nóg niet gaat, tja, dan kan het stoppen met de relatie wellicht een betere keuze zijn dan maar blijven aanmodderen. Bovendien is niet elke verandering een verslechtering; het kan ook een verbetering zijn. Zo ken ik mensen die gestopt zijn met hun baan en elders een veel leukere baan kregen, meer verdienden of voor zichzelf begonnen. Hun moeilijkheden waren het zetje wat ze nodig hadden om de verandering/verbetering te durven doen. Ik ken ook mensen die na een echtscheiding weer helemaal opbloeiden.
- Het kan zijn dat je niet lang genoeg doorzet en steeds maar weer kijkt hoe het anders zou kunnen. Je geeft jouw manier van aanpak dan niet echt de kans om zich te bewijzen. Alles wat je voor het eerst doet, gaat veel stroever en kost veel meer tijd dan dat het geleidelijk aan routine wordt. Van discipline naar routine. Raak niet in paniek als iets niet meteen werkt zoals jij het zou willen. Zet even door, in alle redelijkheid, voordat je een andere aanpak overweegt.
- Stel, je bent wel tevreden over het huidige resultaat, maar je wilt nog meer of beter. Dat is je goed recht. Alleen kan het zijn dat je nodeloze energie verspilt aan zaken die al heel goed draaien. Dan kom je op een quote als: ’never change a winning team’. Je kan wel een ogenschijnlijk zwakkere broeder vervangen op je afdeling of in je sportteam door een topper. Daardoor kan het gebeuren dat de hele teamsynergie wegvalt en ondanks de topper de resultaten toch minder zijn. Waarom een succesvolle manier van aanpak veranderen terwijl het top draait? Dat doet me denken aan de man van wie z’n gans gouden eieren legde. Hij probeerde de gans sneller eieren te laten leggen, waardoor de gans uiteindelijk stierf.
Terug naar de eerste twee quotes. De oorspronkelijke bedoeling van beide quotes verandert niet als je ze samenvoegt:
Ze vullen elkaar aan en versterken de strekking ervan. De betekenis van ‘never give up’ verandert niet. Immers, je geeft niet op als je het op een andere manier doet! De oorspronkelijke bedoeling van ‘de definitie van waanzin’ verandert ook niet. Je bent alleen in staat je aanpak te veranderen als je nog steeds gelooft dat een beter resultaat mogelijk is en je vol blijft houden!
Succes!
Arjan Koopmans
Een prima en genuanceerd artikel, en ja, Ik ben een (groot) liefhebber van quotes.
Als ik óók een quote mag plaatsen, dan bijv. deze:
“Procrastination only pays off in the present”.
Ja, helder verhaal! En ‘k houd ook van quotes.
Gebruik die van jullie nogal eens in een (lokaal) radioprogramma in ‘de spreuk (quote) van de week’.
Dus blijf ze aub posten Arjan…. 🙂