De krachtigste mens beïnvloeding & management methode
‘The key to successful leadership today is influence’
Ken Blanchard
Anderen beïnvloeden kan op vele manieren. De meest krachtige, effectieve en ethische beïnvloeding is tevens de meest onderschatte managementmethode. Sommige managers kennen de kracht ervan, anderen misbruiken het en er zijn leidinggevenden die het verkeerd of helemaal niet toepassen. We hebben het hier over: De kunst van het complimenteren Ik ken managers die nooit complimenteren. Het feit dat ze geen kritiek leveren moet men dan maar zien als het compliment. Anderen doen het met een bijbedoeling of met verkeerde intenties zoals manipulatie en menen dat de ander dat niet door heeft… Beinvloeden met de juiste intenties is prima, manipulatie niet. Dan zijn er nog managers die welwillend proberen te complimenteren, maar niet consequent of niet op de juiste manier, waardoor ze geen positieve gevolgen zien.
Dit zijn bekende valkuilen van de kunst van het complimenteren. Een minder bekende valkuil is dat degenen die zélf de minste complimenten ontvangen, zijzelf zijn. Want het laatste wat een medewerker wil, is door zijn collega’s als stroopsmeerder beschuldigd worden. Als de manager zelf geen tot weinig complimenten krijgt, wordt hij zelf niet tot nauwelijks geprikkeld om complimenten (door) te geven. Ik spreek vanuit mijn werk veel medewerkers die commentaar hebben op hun leidinggevenden. Een van de meest gehoorde commentaren bestaat uit de behoefte om oprechte, welgemeende complimenten te ontvangen.
Hoe simpel kan het leven zijn beste managers! Complimenten kosten minder dan een salarisverhoging en levert veel meer op. Heb ik je aandacht?
Wat je kan helpen om de kracht van deze managementmethode te ervaren, is om complimenteren als een lifestyle te gaan doen. Niet alleen omdat het zou moeten of je goed zou uitkomen, maar altijd en overal. Zowel prive als zakelijk. Alleen als het een nieuwe gewoonte wordt, zal dit je steeds gemakkelijker en natuurlijker afgaan. In het begin zal het je moeite kosten om te ‘zien’ wat je complimenteren kun en zal het allemaal wat geforceerd gaan, maar uiteindelijk doe je dit dan automatisch geheel oprecht en goed. Wat je kan helpen om deze lifestyle/management/leiderschapstijl op de juiste manier tot een geweldig goed resultaat te brengen, is dat je een houding van dankbaarheid aanneemt. Zie niet alles als vanzelfsprekend en toon dankbaarheid, ook voor het ogenschijnlijk kleine dingen of zaken die je als ‘normaal’ beschouwd.
Complimenten geef je niet alleen bij een goed eindresultaat, maar eerst en vooral bij de beweging in de goede richting. Men noemt dit ook wel: Orca management. Zo’n groot dier train je namelijk alleen door kleine bewegingen als onderdeeltje van het uiteindelijke doel, de voorlopers van wat je uiteindelijk wilt bereiken, al te belonen. Zo ook met je medewerkers, klanten, leveranciers én zoals gezegd, je gezin, ja, iedereen met wie je in contact komt.
Steek elke morgen 3 bonen of iets dergelijks in je rechterzak. Nadat je bewust een compliment hebt gemaakt, aan wie dan ook, mag je een boon in je linkerzak doen. Je mag pas gaan slapen nadat je minimaal 3 complimenten hebt gemaakt die dag. Desnoods via sms. Een groot voordeel is dat je de wet van actie & reactie, oorzaak & gevolg, wat ik graag het ‘wederkerigheidsprincipe’ noem, zult ervaren. Als gevolg van het geven van complimenten zal ook jij zelf meer complimenten gaan ontvangen! Hoe waardevol en fijn is dat? Geef geen complimenten met als doel er zelf ‘terug’ te ontvangen. Want met die mindset heb je niet écht gegeven, want je was uit op het ontvangen.
Dit is een voorbeeld van de kunst van het complimenteren verkeerd gebruiken. Dan kan het zelfs tegen je werken! Dit brengt me meteen op de kunst van het ontvangen van complimenten. Je krijgt een bos rozen van iemand als dank, en jij zegt: ‘dat had je nou niet moeten doen’Besef je dan dat je Stel met deze reactie in feite de gever schoffeert? En daarmee zijn plezier van het geven ontneemt? En bovendien ontmoedigt nog eens iets voor je te doen? Nou heeft iemand zijn best gedaan voor jou, ga jij het ontkrachten! Of kleineren! Ook de gever reageert vaak verkeerd nadat de ontvanger een reactie geeft. ‘ach het was niets’, of, ‘het was maar een kleine moeite’, of ‘het was in de aanbieding…’ Wat kunnen wij mensen elkaar toch onbedoeld pijn doen!
Nog een punt van aandacht is onze neiging het compliment meteen te willen terugbetalen. Stel je partner stuurt je een sms: ‘ik wil je even laten weten dat ik aan je denk en ontzettend veel van je hou! Xxx.’. Naast mijn advies om sowieso dit soort berichtjes regelmatig eens te versturen aan je levenspartner, is mijn advies om, als je zelf zo’n soort bericht krijgt, het bericht ‘in ontvangst te nemen’. Want vaak is de reactie: ‘ik hou ook van jou’. Maar dan heb je de geste van de ander teruggegeven en niet ontvangen. Net als bij het krijgen van een cadeau, een compliment of een liefde/aandacht verklaring, gaat het erom te reageren in de vorm van dankbaarheid. Bij de rozen: ‘Oh wat lief/attent van je! Dank je wel!!’ Bij de liefdesverklaring: ‘Dank je wel schat, dat geeft me weer volop energie vandaag, ik verlang ernaar je weer te zien vanavond!’ Door een dergelijke reactie, heb je de gift in ontvangst genomen en daarmee jezelf toegestaan je goed te voelen en bovendien de ander goed te laten voelen. Dat is toch win/win optima forma?
Zakelijk gezien levert je de kunst van het complimenteren je o.a. een plezieriger en productievere werksfeer op. Bijgevolg minder ziekteverzuim. Je personeel en daardoor je onderneming zal groeien. Privé gezien groei van de relaties. Meer positieve gevolgen kunnen zijn: enthousiasme, binding, betrokkenheid, bevestiging, doelgerichtheid, beter zelfbeeld, motivatie, enz. Zijn dit voldoende relevante redenen dit dan ook zo te gaan doen? Mensen zullen graag in de nabijheid van complimenteerders zijn en zich naar hen pro-actief, zelfsturend opstellen. Want zij voelen zich goed en veilig bij dergelijke leiders. Ook jij kunt zo’n mensenmagneet worden! Twijfel je nog over de impact van een goed compliment? Denk dan eens na over het volgende: ‘Mensen doden voor geld, maar zijn bereid te sterven in hun smachten naar erkenning’. Nog een paar adviezen:
- Complimenteren begint met het bemoedigen van de juiste richting
- Benoem specifiek datgene wat je complimenteert
- Leer het kleine zien en waarderen
- Zie het als een lifestyle, een ‘attitude of gratitude’
- Doe het spontaan, gemeend en oprecht en laat dit ook blijken uit je congruente lichaamstaal, stem en geluid
- Doe het vanuit de ‘ik’ vorm
- Geef het persoonlijk onder 4 ogen. Alhoewel het op zich een goede zaak is om complimenten of erkenning publiekelijk te geven, schuilt daarin wel het gevaar van eventuele schadelijke effecten zoals jaloezie en afgunst.
- Wees creatief in wat en hoe je complimenteert
Bedankt dat je dit artikel hebt willen lezen! Veel succes en plezier daarmee!