communicatie is

Wij communiceren niet alleen verbaal, met woorden en stem, maar vooral ook non-verbaal met je lichaam. Omdat lichaamstaal meer dan 50% van je communicatie bepaalt, luistert je gesprekspartner meer met z’n ogen dan met z’n oren!  Effectiever communiceren bereik je daarom vooral door jouw lichaamstaal te verbeteren.

Lichaamstaal:

De bewegingen en mimiek van je lichaam zijn een taal op zichzelf. Zonder een woord te spreken, kunnen we in een bepaalde mate tóch communiceren. Toen onze kinderen nog klein waren, gingen we graag kamperen met de tent. Terwijl wij de tent opzetten, waren onze kinderen al aan het spelen. Af en toe kwamen ze langs met een horde vriendjes. En daar zaten Duitsers, Engelsen en Fransen bij. Ze konden elkaar niet verstaan maar toch konden ze samen spelen! Een mimespeler, zo iemand die in het zwart gekleed is met witte handschoenen aan, kan met gebruik van alleen zijn lichaamstaal een heel verhaal vertellen. Hij gebruikt heel bewust non-verbale communicatie. Maar in feite maakt ieder mens daar gebruik van, bewust of onbewust.

 

Kopie of origineel?  

Veel van onze lichaamstaal is ontstaan vanuit kopieergedrag. Van mensen in je omgeving, vanaf je geboorte tot heden. Het heeft jou gemaakt tot de unieke persoon die jij nu bent. Bepaalde lichaamstaal zul je moeten afleren om krachtiger over te komen, zoals onzeker gefriemel, of een gebogen houding. Dit soort lichaamstaal verkleint jouw invloed. Daarom vervang je die door nieuwe, krachtige lichaamstaal.

Het is verstandig om succesvolle mensen goed te observeren en van hen te leren. Word geen kopie van iemand, omdat je dat nooit 100% lukt en je altijd een mindere kopie bent van het origineel. Ik adviseer je vooral om jouw eigenheid te bewaren, maar dan wel hoofdzakelijk de beste eigenschappen daarvan. Bovenop die eigenheid kun je enige succesvolle lichaamstaal van anderen overnemen. Niet één persoon kopiëren, maar van de een dit en van de ander dat.

 

Lichaamshouding

Een van de belangrijkste aspecten van lichaamstaal is jouw lichaamshouding. Kijk eens naar deze treurwilg:

treurwilg

Dit is een prachtige boom die veel te vinden is op begraafplaatsen. Waarom heet het een treurwilg denk je? Juist, het ziet er treurig uit en dat komt vooral omdat de takken naar beneden hangen. Hoe zit of sta je er zelf bij als je treurig bent? Toch ook met je hoofd, of in ieder geval met je mondhoeken en je schouders naar beneden? Niet bepaald de houding die je moet aannemen als je een groep mensen gaat toespreken!

Zie nu deze mooie eik. Die takken staan naar boven. Bij een goede houding met een positieve impact op de ander hoort een rechte houding met rechte schouders en je voeten iets uit elkaar. Buik in en borst vooruit. Enkele simpele lichamelijke oefeningen zullen je daarbij helpen. Je hoeft geen bodybuilder te zijn; een paar buikspier en opdrukoefeningen per dag volstaan. Dat is nog beter voor je rug ook!

eik

 

Wat doe jij met jouw handen?

Een rechte houding komt krachtig over, dat is duidelijk. Maar waar laat je jouw armen en handen dan? Je zou haast wensen dat je ze niet had, want het is voor veel mensen echt een probleem waar je deze zou moeten laten. De oplossing is heel simpel. Je hebt ze, dus gebruik ze! Dat wil zeggen; gebruik ze om je woorden te onderstrepen. Het lijkt een beetje op gebarentaal voor doven, maar dan wat minder nadrukkelijk. Als je dit nog nooit gedaan hebt, voelt dat uitermate ongemakkelijk. Denk dan aan autorijden bijvoorbeeld, daar moest je ook zoveel tegelijk doen dat je dacht dat je dat nooit zou leren. En nu doe je het zonder nadenken. Veel oefenen dus. Probeer het uit voor een spiegel of voor je partner, die jou aanwijzingen kan geven. En kijk eens naar gebarentaal tussen dove mensen, die bewegingen kunnen je wellicht ook inspireren. Door te ‘spreken’ met je handen en armen, creëer je een bepaalde dynamiek waardoor je de aandacht van de ander beter vasthoudt. Zelf heb je er ook méér energie én dus impact door.

 

Gesloten of open houding?

Als je jouw armen en handen benut, heb je automatisch een open houding. Een open houding is een houding waarbij je armen/handen geen contact met elkaar maken. Dit is belangrijk omdat een open houding aangeeft dat je open staat om te communiceren. In ieder geval is dat het signaal dat als zodanig bewust of onbewust bij de ander zal overkomen.

groot gesloten houding                          klein gesloten houding                                klein gesloten houding 2

Tegenover een open houding staat een gesloten houding. Deze houding nodigt, zoals het woord ‘gesloten’ al aangeeft, bepaald niet uit tot communiceren. Een gesloten houding kenmerkt zich doordat je handen/armen contact met elkaar maken. Een bekend voorbeeld is de armen over elkaar te doen (groot gesloten houding) of alleen de handen in of over elkaar (klein gesloten houding). Sommigen staan daarbij zelfs alsof ze een penalty moeten tegenhouden in een voetbalwedstrijd. Tja, ik weet niet wie jij als publiek hebt of wat het onderwerp van jouw spreekbeurt is, maar normaal gesproken hoef je toch echt niet bang te zijn voor een aanval op jouw edele delen!

Meer advies vind je in mijn boek: www.spreekmetimpact.nl Of kijk eens wat een workshop, training of coaching voor jou zou kunnen doen: https://optimalist.nl/diensten-services/training-coaching

Succes!

Arjan Koopmans                                                                           

optimalist tegeltje