Meteen naar de inhoud

Hoe ga jij om met stress?

    Veel managers die ik ontmoet spreken over stress alsof ze er trots op zijn. In de trend van: ‘als ik zeg dat ik stress heb, laat ik zien dat ik hard werk en een belangrijk persoon ben.’
    Stress lijkt voor hen een soort van statussymbool.

    Aan stress blijken twee kanten te zitten. Indien je stress als negatief ziet, is de kans groot dat de stress negatief op je gestel zal inwerken. Terwijl als je stress positief ziet, bijvoorbeeld uitdagend en je helpend om beter te presteren, dan is de kans groot dat de stress je niet negatief zal beïnvloeden.

    Je eigen mindset heeft kennelijk een behoorlijke invloed. Kijk eens naar
    de uitleg in dit filmpje:

     

    De eerste tip is dan ook om de eventuele stress die je ervaart positief te kaderen. Een techniek om dat te doen is de NLP-zelfovertuiging. Dit doe je door herhaaldelijk tegen jezelf te zeggen: “Stress is uitdagend” of “Stress helpt me beter te presteren”.

    Vanwege de enorme invloed van je mindset zijn de beleving en de gevolgen van stress relatief ofwel afhankelijk van situaties en persoon. De een kan nu eenmaal meer hebben dan de ander. En dat kan van moment tot moment en situatie tot situatie enorm verschillen.

    Momenten dat je minder stress kunt verdragen zijn bijvoorbeeld als je al wat gestrest bént. Indien je net in een echtscheiding zit, of je kind is ziek, dan zullen deze prive stressoren ervoor zorgen dat je op je werk veel minder kunt hebben.
    Andersom geldt dat eveneens. Als je op je werk teveel deadlines hebt of er komt een reorganisatie aan, dan zul je prive ook minder kunnen hebben. Dat kan zelfs het immuunsysteem van je lichaam aantasten waardoor je vatbaarder bent voor ziekten.

    Zelf merk ik dat aan mijn koortslip. Wanneer deze opkomt kan ik al bijna 100% voorspellen. Het gebeurt altijd als ik teveel van mijzelf heb gevergd. Dat kan zijn na een zware hardloopwedstrijd, of na te hard werken zonder rust. Die koortslip is een mooie thermometer voor mijn stresspeil. Ja ik zie dit echt positief want zonder die koortslip zou ik andere ziekten of problemen kunnen krijgen alvorens te bemerken te ver te zijn gegaan.
    Zodra ik die lip voel branden weet ik dat ik rust moet houden. Bij mij is het een duidelijk teken van stress. Heb jij ook een dergelijk teken?

    Als je dat niet hebt, of niet opmerkt, loop je het gevaar die stress te negeren en door te gaan. Kijk en dan loop je het gevaar van een overstrekking. Het is als een elastiekje die je uitrekt. Je kunt hem uitrekken en voelt deze onder spanning komen, maar wanneer deze breekt is niet te zeggen. Wel dát het breekt, dat noemen we een burnout. Een burnout kost bijna een jaar ziekteverzuim en geeft littekens voor het leven. Zowel in je emoties, gedachten als lichaam.

    De tweede tip is daarom: herken én erken de stresssignalen en ontstress meteen.
    Zoals gezegd wordt het hebben van te veel stress vaak ontkend of vergoelijkt. Maar ik verzeker je dat té veel stress contraproductief werkt. Dat is heel goed te zien in dit schema:

    The human function curve 4_2
    Een bepaalde spanning is uitdagend en drijft ons tot een betere prestatie. Hoeveel spanning dat is kan niet exact worden aangeven, want deze is zoals gezegd relatief. Je zult dus goed op je lichaam, geest, gedrag, humeur en productiviteit moeten letten welke een prima indicatie kunnen geven.

    Je ziet dat de aanloop naar dat optimale punt een lange curve is, maar na dat punt een hele korte en steile duik maakt. Dat maakt het zo verraderlijk, het verval begint vrij kort na/op het optimale punt. Juist omdat dit een relatief punt is, kan dit de ene dag optimaal zijn, maar een andere dag door omstandigheden net teveel zijn.

    De derde tip is: let op de stresssignalen van jezelf en die van je medewerkers en dierbaren. Men ziet het zelf vaak niet, of erkent het niet. Jij kan ze erop wijzen en helpen. Teveel stress kan tot serieuze problemen leiden! Extra verraderlijk is langdurig leven tussen te veel stress maar nog net geen burn-out. Men negeert de signalen, doet te weinig om het op te lossen maar het leidt nog net niet tot een burn-out.
    De kans is dan heel groot dat deze mensen vroeg oud zijn en ernstige lichamelijke klachten krijgen zoals hartziekten, cholesterol, suiker enz. soms compenseert men deze negatieve stress met roken, eten, en extra rusten. Rust op zich is juist heel goed, behalve als je daardoor niet meer beweegt (sport)

    De vierde tip is: Neem preventieve maatregelen. Stoot waar mogelijk wat taken af, praat met anderen, neem je rust. Vooral in lunchpauze van je computer weg en naar buiten. Beweeg/sport. Doe een kort dutje (max. 30 min i.v.m. bioritmeverstoring niet langer) Mediteer of bid. Relax met b.v. sauna, sportmassage enz. Doe leuke dingen en geniet van het leven. Relativeer.

    Er is heel veel mogelijk om stress te herkennen, te ontstressen en te voorkomen. Wil je weten hoe je er zelf voor staat?
    Doe de hier de stress test

    We bieden je zelfs een (gratis) email coaching aan om je te helpen ontstressen.
    Schrijf je HIER in voor de email coaching.

    In persoonlijke coaching kunnen we aan de hand van een lasertje op je oor de onregelmatigheid van je hartslag zelfs meten hoeveel stress je hebt.

    Ook kunnen we je in een in company training of tijdens een persoonlijke coaching  je stress niveau en stress veroorzakers in kaart brengen en directe en lange termijn oplossingen geven.

    Succes,

    Arjan Koopmans

    stress_a503

    nv-author-image

    Arjan Koopmans

    Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.