Wanneer ik managers/chefs spreek, menen zij over het algemeen dat hun teamleden veel gemotiveerder zijn dan wat hun teamleden beweren! Er is kennelijk een groot verschil in beleving tussen chef en teamlid. Ik vraag me dan af hoe goed de chef communiceert met z’n team. Staat hij open voor feedback? Luistert hij tussen de regels door? Observeert hij de lichaamstaal?
Bazen van Nederland; er is nog veel verbetering mogelijk, ja zelfs noodzakelijk! Als je er in slaagt jouw team meer te motiveren, dan leidt dat tot meer productiviteit, plezier en sfeer in je team. Misschien denk je zelf dat het prima gaat en zeggen jouw teamleden dat zelfs ook tegen je. Maar, wat zeggen ze onderling? En wat zijn de feiten?
Feiten
Er zijn verschillende onderzoeksresultaten, maar die van onderzoeksbureau Gallup vind ik het meest verbijsterend. Zij stellen dat maar 9% van de werknemers in Nederland zich actief betrokken voelt. 80% doet wat van ze gevraagd wordt, maar niet meer dan dat! 11% voelt zich totaal niet betrokken. Onderstaand schema van Energy Finder geeft minder sombere feiten; toch blijkt ook uit hun onderzoek dat er nog veel verbetering mogelijk is!
Motivatie
Hoe motiveer je jouw team het beste? Een fatsoenlijk salaris is sowieso een voorwaarde. Maar dat is niet het enige of meest bepalende. Het gaat veel meer om de intrinsieke motivatie. Dat is de motivatie die men zélf heeft. Daarbij gaat het niet om het salaris, maar om wat men met het salaris zou willen doen. Geld is immers een ruilmiddel voor het realiseren van een bepaalde levensstandaard. Naast geld, kunnen er nog veel andere en belangrijkere motivatoren zijn. Zoals ambitie om carrière te maken, (publieke) erkenning, leiding geven, meer of juist minder verantwoordelijkheid dragen, twee maanden vrij per jaar om verre reizen te kunnen maken, enz. Het gaat hierbij om hele persoonlijke beweegredenen. In hoeverre ken je die van ieder teamlid nu écht? Om hun intrinsieke motivatie te vinden, zul je goed in contact moeten komen, een vertrouwensband opbouwen en oprechte persoonlijke interesse tonen in ieder individueel teamlid!
Behandel een ander zoals de ander behandeld wil worden
Zo’n op de ander gerichte en empathische houding is niet eenvoudig voor taakgerichte managers. Toch, alleen op deze manier vind je de individuele intrinsieke motivatie en kun je die inzetten om hen optimaal te laten presteren. Het kán en ik kom zulke chefs ook wel tegen. Ik merk dat hun teamleden voor zo’n chef door het vuur gaan en meer doen dan wat van ze gevraagd wordt. Ze hebben het goed naar hun zin, zijn minder vaak ziek en produceren optimaal.
Onlangs trainde ik een paar leden uit het team van een politiechef. Hij vertelde dat niemand van de leiding begreep dat hij met zo weinig mensen zo veel presteerde. Op papier was dat zelfs onmogelijk! Zijn mensen zijn, ook achter zijn rug om, heel lovend over hem. Hij is een directe en duidelijke manager met oprechte aandacht voor ieder teamlid. Als iemand ergens privé mee zit, geeft hij dat teamlid de ruimte en waar mogelijk ook de middelen om dat op te lossen. Als er iets mislukt, neemt hij verantwoordelijkheid. Waar het goed gaat geeft hij de eer en complimenten aan het team. Mensen die bijzonder presteren worden door hem publiekelijk in het zonnetje gezet en krijgen een leuk extraatje. Hij snapt dat hij met zijn eigen gedrag het rolmodel, het voorbeeld is van het gewenste gedrag in het team. Zulk gedrag kun je niet afdwingen, wel voordoen.
Een andere klant deed veel van deze dingen ook. Desondanks moest hij keihard werken en was het ziekteverzuim hoger dan 10%. Je kunt namelijk ook te ver doorschieten in je gerichtheid op elk individu. Je zult als manager ook duidelijk moeten zijn, daadkrachtig optreden en verantwoordelijkheden zowel kunnen nemen als loslaten. Naast de intrinsieke motivatie prikkelen, ook in staat zijn het beste uit ieder individu halen en ze zelfsturend plezierig laten samenwerken. Zijn team heeft nu een ziekteverzuim onder de 1%! Zelf heeft hij inmiddels een mooie promotie gemaakt!
Dit in tegenstelling tot een andere klant waar ik zelf de opdracht tussentijds heb stopgezet. Die ondernemer huurde mij in om zijn managers beter te laten presteren. Zij maakten veel fouten, de werkdruk was enorm en een aantal managers zat al met een burn-out thuis. De managers waren slaaf van de baas, hun teamleden op hun beurt slaaf van die managers. In de voorstelronde bij aanvang van de training gaven de managers aan dat zij 5 dagen per week 12 uur per dag werkten en vaak ook op zaterdag. De eigenaar gaf aan dat dit bij hun hoge functie hoorde en dat ze bovendien dik betaald werden, dus niet moesten zeuren. Toen ik aangaf dat dit een hele ongezonde situatie was, gaf hij aan dat ík niet moest zeuren. Ze werkten immers maar halve dagen? (12 van de 24 uur) Ik heb de opdracht toen maar teruggegeven…
Denk je dat jij kunt verbeteren in leidinggeven?
Jouw team zal nooit hoger kunnen presteren dan jouw eigen niveau. Jij bent in alles verantwoordelijk en bepalend. Dat blijkt heel duidelijk bij franchiseorganisaties. Daar waar franchisenemers onder min of meer gelijke omstandigheden werken, zie je enorme verschillen in resultaat.
Wanneer de tent slecht draait zegt de betrokken verantwoordelijke vaak:
‘dat komt door mijn team’.
Indien de tent geweldig draait, zegt de betrokken verantwoordelijke vaak:
‘dat komt door mijn team’.
Wat zeg jij?
Wil je meer tips? Kijk dan op www.elkebaaseenandereaanpak.nl
Succes in het leidinggeven, je team is het waard!
Arjan Koopmans