Meteen naar de inhoud

Hoe kom je hogerop?

    ‘Met wie je omgaat, raak je besmet’ is een Hogerop
    bekend Nederlands spreekwoord. Zo ben jij,
    of je wilt of niet, beïnvloed door je ouders,
    leerkrachten, vrienden, familie, buren,
    ja zelfs de media!
    Dit gaat alles op onbewust niveau.

    De bekende filosoof Jim Rohn (USA)
    specificeert dit zelfs als volgt:
    ‘jouw inkomen is ongeveer gelijk aan wat
    de 7 mensen met wie jij het meeste
    omgaat gemiddeld verdienen.’

    Het is zó gemakkelijk en verleidelijk, dat je om gaat met mensen die zijn zoals jij. Immers, daar lig je mee op één lijn en hun gedachtegoed is ongeveer zoals die van jou.

    Als trainer en coach houd ik me heel vaak bezig met menselijk gedrag en hoe dat te optimaliseren. Dan valt me dit principe steeds weer op. Zodoende kan ik zien wat voor persoon jij bent, als ik met jou ga stappen en zie met wie jij zoal optrekt. Met wie je omgaat laat mij ziet wat voor persoon jij bent.
    Overigens, de mensen die jij het meest ergerlijk vindt, laten eveneens wat over jou zien. Het gevoel van ergernis is bijna altijd wederzijds. Zij vertonen namelijk in alles het tegenovergestelde gedrag van jou. Dus, het gedrag van zo’n persoon zegt mij ook heel veel over jou, want jij bent het tegenovergestelde van die ander.

    Sterker nog, jij irriteert je vaak aan zo’n tegenovergesteld type, omdat deze dingen doet of kan, die jijzelf niet kunt of durft. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan een dominant persoon, dan is de kans groot dat jijzelf non-assertief, ofwel te meegaand bent.
    Of, als jij uiterst nauwkeurig bent en diepgaand nadenkt voordat je wat zegt, is de kans groot dat je geïrriteerd raakt door een spontaan persoon die doet waar die zin in heeft en graag in de belangstelling staat. Dat gevoel is meestal wederzijds.

    Ten diepste echter irriteer je jezelf aan die ander omdat die ander toch iets heeft dat jij ook graag wel wat meer zou willen hebben. Nee, niet veel als die ander, maar een beetje ervan zou toch wel fijn zijn.

    Zo mag ik sommige non-assertieve mensen helpen om wat assertiever te zijn. En non-communicatieve mensen wat meer communicatief.

    Een van de oplossingen ligt daarbij in de personen met wie zij omgaan. Want de non-assertieve persoon zoekt het liefste zijn comfortzone op in zijn sociale netwerk. Daar voelt hij zich het veiligst en begrepen en kan hij gewoon zichzelf zijn.
    Wat deze persoon zich daarbij niet realiseert, is dat doordat hij omgaat met andere non-assertieve personen en situaties waarin hij niet assertief hoeft te zijn, zijn non-assertiviteit nog verder krimpt!

    hogerop
    Zij kunnen feitelijk alleen assertiever worden, door omstandigheden en mensen op te zoeken aan wie zij zich kunnen optrekken, waardoor zij zich kunnen stretchen buiten hun comfortzone, waardoor hun comfortzone en dus hun competenties juist groeien!

    Dat betekent voor een non assertief persoon, dat deze moet gaan proberen om te gaan met directieve personen. Maar ja, die zijn in hun ogen nou juist zo irritant! Bovendien vereist dat enige durf en ook dat weerhoudt hun vaak daarvan. Laat ik het eens zo formuleren: ‘Door te ontlopen groeit je angst. Door te doen groeit je moed’.
    Door te doen wat je zou moeten doen groei je, en ja dat is lastig en moeilijk en onbekend en angstig en… Zullen we dit eens anders formuleren? Dit noem ik groeipijn! Zulke pijn is fijn! Want als je deze ‘pijn’ ervaart, betekent het dat je groeit. En indien je je comfortabel voelt, krimp je!

    Wil je assertiever worden? Ga met assertievere mensen om en ja, die kunnen flink dominant zijn! Bekijk het zo, hoe irritanter zij zijn of de situatie is, des te meer je kunt leren. Waar je mee omgaat word je mee besmet. Oftewel, je krijgt zelf ook wat meer lef. Irriteer of leer! Wat kies je?!

    Wil je communicatiever worden? Ga met communicators om. En inderdaad, er zijn er bij die je proberen te manipuleren. Irriteer of leer!
    Wil je meer nauwkeurig worden, alles volgens regels en procedures? Zoek zulke mensen op en leer van hen. Je zou jezelf zeker op enig moment kunnen irriteren aan eventueel gebrek aan spontaniteit of eindeloos gezever over een, in jouw ogen, klein detail. Maar wat zou je kunnen leren van hun analyserend vermogen, het aanbrengen van orde en structuur, het vinden van de kleinste fout? Wie heb je liever als de monteur van het vliegtuig waarmee je naar je vakantiebestemming vliegt?

    Elk persoon heeft zo z’n voor en nadelen. Er zijn nou eenmaal geen perfecte mensen. Behoud jouw specifieke voordelen, maar als er andere eigenschappen erg laag zijn, dan zou je veel sterker kunnen worden door iets te leren van die in jouw ogen irritantjes. Misschien zou je die mensen zelfs wel kunnen waarderen! Om hun verschil, hun ‘anders’ zijn. Mogen ze ajb? Daarom heten ze toch ook een ‘ander’?

    Nog een tip; door met andere mensen dan jijzelf om te gaan, leer je dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Of dacht je dat alleen jouw perspectief de juiste is? Wees eerlijk; hoe vaak heb jij, achteraf gezien, eens ongelijk gehad?
    Met meer verschillende type mensen krijgen we een veel beter en breder perspectief. Waardeer de verschillen, leer ervan om zelf beter en breder te worden. Door om te gaan met andere type mensen leer je niet alleen, maar breid je ook nog eens je netwerk uit! Dat kan nog wel eens van pas komen, want zij kunnen jou helpen met bepaalde werkzaamheden.
    Zo kan mijn accountant mijn jaarcijfers en belastingaangiftes beter doen dan ik en is mijn echtgenote meer zorgzaam.

    Ik wil je nog een belangrijk advies geven, inhakend op de quote van Jim Rohn aan het begin van dit artikel. De denkwijze van jou en de 7 mensen met wie je het meest omgaat bepalen jouw inkomen…
    Hun denken beïnvloed jouw denken. Qua type kun je je bij hun heel goed en veilig voelen. Maar als jij meer wilt verdienen, hogerop wilt, zou je mensen moeten opzoeken die meer verdienen en/of ‘hoger’ zijn dan jij. Van hen kun je leren hoe ook jij meer kunt verdienen. Dat is logisch, want zij hebben het immers bewezen. Hun gedachtengoed heeft hen daar gebracht. Dat heeft niet zoveel te maken met je IQ hoor. Want zijn het professoren die regeringen en bedrijven leiden? Met een ‘hoger’ diploma is overigens niets mis, en gemiddeld verdien je dan meer dan mensen met een ‘lager’ diploma. Maar het is beslist geen garantie.

    Je hoeft overigens geen afscheid te nemen van je bestaande vrienden om hogerop te komen. Het gaat erom dat je naast hun, je optrekt aan nog een aantal nieuwe relaties. Hoe je dat doet? Netwerken, social media en gewoon eens iemand uitnodigen om te lunchen. Begin daar eens mee. Ga er mee uit eten, observeer en leer. En hoe interessant kan hun netwerk zijn?

    Overigens zit geluk naar mijn mening niet in geld, maar je hebt wel een bepaald inkomen nodig uiteraard. Als je dat hebt zit geluk eerder in relaties. Goede vrienden, buren, collega’s. Dus ook vanuit dat standpunt: met wie ga je om en met wie zou je om willen gaan? Je kunt van iedereen leren overigens, ik leer ook van de gedetineerden die ik als vrijwilliger help. Maar waarom ik je adviseer om ook vrijwilligerswerk te doen is onderwerp voor weer een volgende insight.

    Succes, Arjan

    hogerop

    nv-author-image

    Arjan Koopmans

    Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.