Ga naar de inhoud

Hoe word je succesvoller en gelukkiger?

  Heb een duidelijk doel en richt je daarop

  Het is heel menselijk om twijfelend om je heen of achterom te kijken. Toch werkt dit principe net als het licht. Hoe meer focus, des te sterker het licht is en hoe verder het komt. Focus je daarom op jouw doel. Op die manier stel je jouw interne navigatie in op dat doel. Hoe meer en beter je naar je doel kijkt des te minder afleiding je hebt van wat er om je heen gebeurt. Achterom kijken mag, maar dan alleen om te kijken hoe ver je al gekomen bent en om te leren van je fouten.

  Weet voor jezelf duidelijk waarom en wat je wilt bereiken binnen 5-7 jaar. Bedenk dan wat je daar voor nodig hebt en maak een actieplan wat je daarvoor moet doen. Download ons ‘Optimagram’ gratis via onze website www.optimalist.nl want dat is een heel goed hulpmiddel daarvoor.

   

  Begrijp het nut van obstakels

  Je plant met je actieplan een rechte weg naar je doel. Toch zal het zelden exact volgens zo’n plan verlopen. Het leven en omstandigheden zijn nou eenmaal te grillig. Het is niet de vraag óf je obstakels voor je kiezen krijgt als je in beweging komt, maar welke en wanneer. Maak je daarom geen zorgen als je problemen krijgt. Het hoort bij jouw vooruitgang. Bepalend voor succes is nu hoe je hiermee omgaat en wat je ervan leert. Dan zul je obstakels vroeg of laat hoe dan ook overwinnen en zul je merken dat ze jou wijzer en sterker hebben gemaakt. Denk eens aan een recent groot probleem dat je hebt overwonnen.

  Hoe voelt deze overwinning?

  Wat heb je ervan geleerd?

  Welk goeds heeft het je gebracht?

  En ja, het heeft misschien ook wel minder goede zaken gebracht en daar kun je niets aan veranderen. Maar als je er iets positiefs uithaalt heeft het nut gehad! Zie het dan als jouw betaalde prijs voor succes.

   

  Creëer een positief mentale instelling

  Door een positieve houding zul je op een of andere manier positieve mensen en omstandigheden aantrekken. Ik heb in eerdere blogs al uitgebreid over dit onderwerp geschreven. We noemen dit ook wel ‘de wet van de aantrekkingskracht’. Jouw onderbewustzijn zal uitvoeren wat je het opdraagt. Als je negatief denkt, zal je OB jou vooral dát laten zien en meemaken. Je zult dan niet alleen maar negatieve dingen meemaken, wel verhoogt het jouw kans daarop. Evenzo kun je tegenslagen niet voorkomen door alleen maar positief te denken. Anders zou je voorgaand voordeel van de hiervoor besproken obstakels missen. Maar je verhoogt de kans op positieve gebeurtenissen enorm! Bovendien voel jij je er beter bij en zijn anderen graag in jouw gezelschap.

   

  Reinig je gedachten van twijfel en ondermijning van je zelfvertrouwen.

  Meestal is er altijd wel een stemmetje in je hoofd die je klein probeert te houden. Oorspronkelijk is dat stemmetje om je te waarschuwen voor gevaar. Het kan echter ook een ongezond stemmetje zijn waardoor je niet in actie durft te komen. Er is nou eenmaal geen gewin bij stilstand. Je moet in beweging komen en als je dat doet is er altijd enig risico. Weeg dat risico op een gezonde manier af. Denk niet aan wat je niet wilt maar aan wat je wél wilt. Zie het eerste subonderwerp. Je kunt namelijk niet ‘niet’ denken. Als ik je vraag niet aan je moeder te denken, aan wie denk je dan júist? Daarom kun je dit stemmetje niet tegenspreken door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik wil niet twijfelen’. De enige manier die werkt is het tegen te spreken met wat je wél wilt. In dit geval: ‘ik ga ervoor!’ Of: ‘ik ben vól zelfvertrouwen!’ Dit zeg je dus juist als je het niet zo voelt en zul je je beter gaan voelen als je dit vol energie herhaaldelijk tegen jezelf zegt.

  Welke ondermijnende gedachte heb jij vaak?

  Door welke zin ga je deze vervangen?

   

  Omarm de problemen

  Door problemen uit de weg te gaan zul je niet groeien in jouw persoonlijkheid. Het geluk en succes van jouw leven of werk is recht evenredig met jouw persoonlijke groei. Uitdagingen zijn dienstbaar om jou te sterken. Zie ze als een kans om te groeien! Dan kun je ze met meer en positieve energie oplossen. Hoe hoger je op de maatschappelijke ladder staat, des te meer problemen je hebt opgelost. Bovenaan de ladder heb je grotere problemen op te lossen dan diegenen onderaan de ladder. Hoe groter de problemen, des te meer jij groeien kan. Een werkzaam en actief leven zonder problemen bestaat niet. Accepteer de problemen en overwin ze!

   

  Blijf op koers

  Voor je het weet ben je afgeleid in deze snelle tijd met ongelofelijk veel prikkels en veranderingen. Houd je navigatie op je doel ingesteld. Er is niets mis met een omweg nemen om files te vermijden, zolang je jouw doel maar in het oog houd en de omweg niet jouw doel wordt. Als je te veel of ver afwijkt of laat afleiden, meent je misschien wel goed bezig te zijn. Toch zul je merken dat als je einde jaar achterom kijkt, je zult constateren dat je feitelijk geen zier opgeschoten bent. Dit is het verschil tussen activiteit en productiviteit.

   

  Laat de wereld zien dat je het kan

  Je hebt een verantwoordelijkheid. Als jij al te gemakkelijk opgeeft, dan verlies je niet alleen zelf, maar demotiveer je ook vele anderen. Je hebt echt geen idee hoeveel mensen naar jou kijken, het zijn er echt veel meer dan je denkt. Het valt je niet op omdat de meesten dit niet openlijk doen. Wanneer jij faalt zouden zij zelf met hun geplande activiteiten ook bij voorbaat al kunnen opgeven. Het is niet de bedoeling met je succes te pronken. Maar als je het met de juiste houding doet, gericht op het welzijn van de ander in plaats van jouw ego, dan inspireer je mensen juist. Hoe mooi is dat? Misschien ben je zélf ook wel geïnspireerd door een of meerdere mensen!

  Succes en geluk is een keuze, de keuze om uit je schaduw te stappen en hard te werken!

  Arjan Koopmans

  nv-author-image

  Arjan Koopmans

  Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.