Jouw lijf en brein
Jouw lichaam innoveert; na 1 jaar tijd is 80% van iedere cel in je lichaam compleet vernieuwd. In feite wordt elke cel in jouw lichaam vervangen, steeds weer opnieuw. Als je ziek of gewond raakt herstelt jouw lichaam zich in een bepaalde mate. Fascinerend eigenlijk! Jouw lijf is een chemische fabriek. Je doet er vocht en voedsel in, wat wordt omgezet in energie. Jouw lichaam past zich aan; onder water, in de sneeuw, op bergen, in de woestijn en zelfs in de ruimte!
Jouw lichaam past zich continue aan en vernieuwt zich ook nog continu. … nou jij nog! En daarmee bedoel ik jouw geest. Hoe vasthoudend aan oude gedachten kan jouw denken zijn! De hele wereld verandert continu en steeds sneller. Zoals technologie en economie. Alleen al de komst van internet in combinatie met steeds slimmere computers is spectaculair met exponentiele gevolgen. Jouw lichaam en geest kan zich daaraan technisch gezien perfect aanpassen. Maar verandering kan niet zonder jouw bewuste toestemming. Jij zit aan het stuur. Jouw geweldige lijf en brein is tot grote dingen in staat. De capaciteit van jouw brein bijvoorbeeld, wordt maar voor zo’n 5% benut! Je kunt nog zoveel méér! Als je wilt… Kijk maar eens hier waartoe de mens in staat is: https://www.guinnessworldrecords.com
Verandering is de enige constante
Besef dat je veel meer kunt dat je misschien nu denkt. Het zal zelfs nodig zijn om te overleven in deze snel veranderende wereld. En dat kún je, met gemak! Dat doe je door te werken aan jouw mindset. Je kunt namelijk jouw denkpatroon instellen via jouw R.A.S.- filter. (Reticulair Activering Systeem) Daar heb ik al een aantal keren eerder over geschreven. Het heeft alles te maken met jouw overtuigingen. Jouw brein gelooft namelijk wat jij aanneemt als geloof en zal jouw leven op die manier programmeren. Geloof jij bijvoorbeeld dat vroeger alles beter was, dan is dat prima. Echter, hoe helpt die overtuiging jou? Let wel, het gaat er niet om wat waar is of onwaar. Want dat is vaak ook een kwestie van hoe je er naar kijkt. Veel belangrijker is je de vraag te stellen welke overtuiging jou kan helpen, welke overtuiging je los kunt laten en welke je zou moeten vervangen. Net als je cellen dat al doen.
Ongeacht of het vroeger wel of niet beter was, het gaat om ‘vroeger’. Als je dit vasthoudt, programmeer je jouw brein negatief. Jouw brein kan en wil zich aanpassen aan nu en de toekomst, maar jij houdt dat tegen met jouw overtuiging. Het verleden leeft alleen nog maar in je hoofd, het heden leeft in de realiteit van vandaag. Die omstandigheden kun je niet veranderen, wel hoe je er over denkt. Stel dat je deze oude belemmerende overtuiging zou vervangen door; vroeger was geweldig, maar nu is het nóg beter! Als je logisch nadenkt zul je toch met me eens zijn, dat dit jou veel beter helpt om je aan te passen aan deze tijd?
Kansen en mogelijkheden
Door je overtuigingen te vervangen, net zoals jouw lichaam jouw cellen vervangt, krijg je een andere uitkomst. De eerste overtuiging hield jou beperkt en gaf weerstand tegen alles wat nu tóch, of je wilt of niet, verandert. Met de vervangende overtuiging accepteer je de huidige veranderingen als onvermijdelijk. Na acceptatie kun je de volgende stap maken naar fascinatie over de kansen en mogelijkheden die deze tijd biedt. Elke verandering biedt ook kansen! Het is een mindset! Jouw lichaam doet het al, nu jij nog!
Ik heb in mijn eerste en laatste baan bij van Nelle koffie van 1980-1987 3 reorganisaties meegemaakt. Ik was jong en onbezorgder dan wat oudere medewerkers, dat was wel een voordeel. Hoe jonger, des te flexibeler je denken vaak is. Bovendien had ik sinds 1983 mijn parttime bedrijf. Wat kon mij gebeuren? Door die mindset maakte ik mij totaal geen zorgen. Sterker nog, ik zag kansen in plaats van bezwaren. Elke reorganisatie bracht mij hoger op de ladder. Terwijl collega’s ‘onder’ en ‘boven’ mij werden ontslagen. Ik nam in 1987 zélf ontslag. Veel collega’s die er toen nog werkten verklaarden mij voor gek. Wat niemand wist en ook niet verwachtte, maar wel gebeurde, is dat dit prachtige bedrijf dat zich al 200 jaar staande had weten te houden werd verkocht aan eeuwige rivaal Douwe Egberts. Wederom de nodige ontslagen of in dit geval gedwongen verhuizen naar Utrecht of Friesland. Niets is zeker, behalve de onzekerheid. En die onzekerheid biedt meer kansen dan de zekerheid!
Enkele moderne voorbeelden? Uber die zonder enig transportmiddel in haar bezit te hebben, het grootste taxibedrijf ter wereld werd in een paar jaar. En wat denk je van Airbnb? Net als in de taxiwereld klaagde men in de reiswereld steen en been. Vroeger was alles beter. Plotseling werd Airbnb de grootste aanbieder van overnachtingen ter wereld, zonder enig hotel te hebben. Zij zagen mogelijkheden, de anderen onmogelijkheden. Het zit ’m in je denken. Verzet je bij tegenwind jouw zeilen of gooi je jouw ankers uit?
Wat is waanzin?
Een van de grootste denkers en wetenschappers ooit: Albert Einstein, zei het met andere woorden, maar het komt hier op neer. ‘De definitie van waanzin is hetzelfde blijven doen en tóch een beter resultaat verwachten.’ Hoevelen van ons leven echter in die waanzin? Hopend dat we teruggaan naar het stenen tijdperk? Hopend dat je die baan die verloren ging weer terug krijgt die door een computer of robot is ingenomen? Klagend over het weer of de regering? Klagen of het onveranderbare proberen te veranderen is zinloze verspilling van jouw energie, sterker nog, het werkt tégen je. Filosoof Jim Rohn zegt het zo: ‘De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Wil jij dat veranderen? Bouw je eigen planeet! Hier op aarde werkt het nou eenmaal zo. Fascinerend dat de aarde en de zon zo draaien dat we jaargetijden hebben, je de klok erop gelijk kunt zetten en doordat het allemaal zo werkt het mogelijk maakt te leven op deze planeet.’
Als je iets wilt veranderen, verander dan iets wat je wél kunt veranderen en dat is je eigen denken. Je mindset veranderen is anders denken, nieuwe overtuigingen aannemen en dat heeft alles te maken met andere, nieuwe keuzes maken. Kies je voor frustratie of acceptatie? Wat helpt je beter? Als jij jouw huidige onveranderbare omstandigheden kunt accepteren, maak dan nog één stap: laat je fascineren. Het opent jouw brein dusdanig dat deze innoveert, anders gaat denken. Vanuit je anders denken ga je anders doen. Vanuit het anders doen krijg je andere resultaten!
Frustratie, acceptatie en fascinatie
Frustratie blokkeert je. Acceptatie is passief. Fascinatie is proactief! Deze mindset geeft je een voorsprong die je helpt om in deze tijd niet alleen te overleven, maar er zelfs in alle opzichten beter in en van te worden. Lees er meer over in de boeken van o.a. Napoleon Hill, Stephen Covey, Jim Collins en Jim Rohn. Opleiding geeft geen garantie, IQ, afkomst, leeftijd, etniciteit en sekse ook niet. Succesvolle mensen hebben maar één overeenkomstig kenmerk: zij denken anders en gebruiken iets meer van hun breincapaciteit dan anderen. En dat kan jij ook! Onderzoek deze materie, lees de aanbevolen boeken en/of laat je door ons op weg helpen.
Geeft deze blog je een slecht, acceptabel of fascinerend inzicht?
Arjan Koopmans