Vraag jij je wel eens af of en hoe je je gedachten kunt controleren?
Zou er een manier zijn denk je?
Welke krachten spelen een rol in je denken?
Welke invloed heeft je denken op je leven?
In hoeverre bepalen ze het resultaat van beslissingen?
Je gedachten spelen een grote rol in je leven. Of je het nu wilt of niet..
Als er één gedachte in je bewustzijn verschijnt veroorzaakt hij een gevoel, een emotie.
Door die emotie ga je je op een bepaalde manier gedragen. Je gedachten zijn de basis in het gedrag naar anderen toe. Het kan dus best de moeite waard zijn om eens meer kennis te verzamelen over de werking van je denken. Het kan net die ene verandering teweeg brengen die je naar succes toe leid.
Als je zomaar (onbewust) achter elke gedachte aanrent en toegeeft, ben je in feite je eigen onderdaan. De meerderheid van de mensen in je omgeving is zich hier onbewust van. Sterker nog; er zijn mensen die niet “geloven” dat het leren beteugelen en begrijpen van je gedachten je volledige leven kan veranderen. Hier maakt een ieder zijn eigen keuze in. Ik kan het je van harte aanbevelen om te leren begrijpen hoe je gedachten werken. Het leren begrijpen van je gedachten is een proces, niet een kunstje wat je na één keer in een boek gelezen te hebben onder de knie hebt. Je moet eerst de kennis die je verzamelt over de werking van je gedachten in de praktijk brengen. Het leuke van deze zoektocht is als je iets onder de knie hebt, het volgende nieuwe al weer klaar staat. Pas dan leer je en kun je groeien in je persoonlijkheid. Persoonlijk trek ik er een heel leven voor uit om zo veel mogelijk (zelf) kennis over het denken te verzamelen en te doorleven. Kennis over het denken heeft me geen windeieren gelegd. Ik voel mezelf (nog steeds) ieder jaar groeien en dat geeft me weer vertrouwen om weer nieuwe dingen te kunnen ondernemen. Een win-win situatie!
Een bijkomstigheid van deze kennis is de vergroting van je bewustzijn. Bewustwording kan veel wrijving teweeg brengen in je dagelijkse routine. Ineens bekijk je zaken heel anders dan dat je voorheen onbewust deed, dit kan erg onwennig zijn voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld je vriendschappen, familie en collega’s. In veel gevallen zal dit erg uitdagend zijn omdat je dan uit je comfortzone moet stappen. Het is niet makkelijk om bewust hier mee bezig te zijn, maar dat heeft ook niemand gezegd toch?
Het denken onderscheidt zich in 3 drie kwaliteiten ofwel krachten:
1. De ontwaakte staat.
2. Het Ik-bewustzijn.
3. Het herinneringsvermogen.
Ik licht in deze insight de eerste kracht/kwaliteit toe. Alle drie de kwaliteiten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze kunnen niet alle drie los van elkaar bestaan. Het een kan niet zonder het ander. Willekeurig begin ik met het toelichten van de eerste kwaliteit. De komende weken licht ik de andere twee kwaliteiten toe. Zo krijg je de kans om deze kennis rustig in je op te nemen en er je voordeel mee te doen.
De ontwaakte staat:
Wat ik bedoel met de ontwaakte staat is heel eenvoudig.
Ik zal je een voorbeeld geven:
De vakantie komt eraan, eindelijk kun je naar een jaar lang hard werken genieten van de ontspanning. Even alles los laten en je even niet bezig houden met je werk. Je hebt de laatste maanden veel overuren gemaakt en je hele hoofd zit er vol van. Je gedachten zijn onoverzichtelijk geworden en je bent blij dat je even niets moet.
Je zit op een terrasje te genieten van de zon met een heerlijk verkoelend drankje. Je observeert rustig je omgeving, alles ziet er mooi uit. En je denk aan helemaal niets, het is stil in je hoofd. Ineens komt er een gedachte en weet je het; je moet een eigen bedrijf gaan starten. Je droomt al jaren van een eigen bedrijf en ineens komt de gedachte in je op om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Eerder kwam het er gewoon niet van door alle drukte. En nu kun je het ineens zien; je eigen webshop met knuffels en babyartikelen. Dit voelt als de waarheid!
Dat ene moment, die heldere gedachte is er (onbewust) altijd al geweest. Door de ontspanning toe te laten ontstaat er ineens ruimte in je hoofd voor deze gedachte. Je hebt geen afleiding, geen andere gedachten over je werk die je aandacht opeisen. Je bent dan als het ware ontwaakt uit je dagelijkse onbewuste patronen.
Dit zijn de zogenaamde; oja momenten, goede voornemens, het gevoel van iets zeker te weten en inzichten na het lezen van een boek of een goed gesprek.
Je gaat aan de slag met de heldere gedachte. Als je thuis komt werk je het uit tot een kant en klaar bedrijfsplan.
Deze momenten kunnen het grote verschil in je leven. Deze gedachte had je nooit helder gekregen als je niet de tijd had genomen om te ontwaken. Ontwaken uit de dagelijkse patronen. Door te ontspannen en jezelf de rust te gunnen die je nodig hebt.
Dit soort momenten zullen je zeker bekend voor komen. De kunst is echter om er ook daadwerkelijk iets mee te gaan doen. Dit is waar de meeste van ons afhaken en falen.
Waarom eigenlijk?
Waarom neem je je eigen inzichten niet serieus?
Het was toch allemaal heel helder op het terrasje in de zon?
Het niet doorzetten van een heldere gedachte heeft te maken met de andere 2 krachten van het denken. Binnenkort vertel ik je daar meer over.
Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw ervaringen met de eerste kwaliteit van het denken.
Zou je dat met ons willen delen?
Dankjewel!
Bram Föllings
Beste Bram,
Ik heb een hond waar ik veel mee wandel.
Precies! Je raad het al. Heel vaak tijdens de wandeling heb ik een helder inzicht.
Inmiddels heb ik geleerd de telefoon te pakken en een tekstbericht in te spreken want thuisgekomen is het pfffff. In de routine en weg vliegt het idee.
Wel even een reminder aanmaken na het inspreken want anders beluister ik meerdere ideeën ineens en veel te laat om nog gebruik te kunnen maken van de energie van het moment.
Waarom lig ik dan toch nog vaak wakker?
Ik hoop dat jij me daar een antwoord op kan geven.
Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groet,
Len Stange
Hi Len,
Bedankt voor je reactie! Heel herkenbaar wat je zegt. Zelf heb ik ook een hond en herken ik de momenten van helderheid in gedachten tijdens het wandelen. Als ik midden in de nacht wakker word met een idee schrijf ik dat zo snel mogelijk op.
In de ochtend kun je met jezelf bijvoorbeeld een denkuurtje afspreken. Na dit denkuurtje koppel je hier gelijk een actie aan. Als je gedisciplineerd te werk gaat is dit de beste optie.
Midden in de nacht je gedachten toelaten is killing. Op den duur raak je overdag je energie kwijt, dat zal geen suprise zijn.
Als ik tegen dit soort uitdagingen aan loop dat concentreer ik mijn aandacht en bewustzijn op het toelaten van de adem in mijn onderbuik. Als je adem rustig wordt, worden je gedachten ook rustig en kun je lekker slapen. Het volgende artikel kan je wellicht helpen: https://optimalist.nl/inzicht-inzicht-deel-2/
Vriendelijke groet,
Bram