Ga naar de inhoud

Ja maar… ik kan dat niet (en durf het niet)

  De belangrijkste reden dat mensen hun doelen niet behalen is hun angst om te falen.

  Ze voelen niet dat het faalangstmogelijk is om die doelen te halen. Om de simpele reden dat hun doelen veel te groot zijn. Enorme doelen motiveren je niet. Enorme doelen doen eerder afbreuk aan je motivatie en stelen je passie. Stop daar mee en durf te kiezen! Kies voor kleinere, makkelijk haalbare doelen. Dat is goed vol te houden en overzichtelijk. Je zult zien dat als je dan je doel bereikt hebt het veel makkelijker is om de volgende stap te zetten. En al die stappen bij elkaar zorgen er toch voor dat jij je einddoel ook bereikt!

  Gezond leven en goed voor jezelf zorgen zijn van die mega doelen. Waar ga je dan beginnen? Hoe pak je het aan? Hoe ga je het volhouden? Alleen die vragen zorgen al voor faalangst en de kans is groot dat je er dus niet eens aan begint. Stel dat je je streven om gezond te leven eens in hapklare brokken verdeeld. Je kunt dan beginnen met 1 liter water drinken per dag. Dat is niet moeilijk en prima vol te houden. Doe dit een maand lang, en je zult merken dat je beter in je vel zit. Zo simpel kan het zijn. Wil je meer bewegen? Stel jezelf dan als doel: ik ga elke week een uurtje wandelen. Ook dit is geen enorm doel en goed te doen. De kans dat je dit gaat volhouden en beter in je vel zit is vrij groot. Bijkomend voordeel is dat je met stevig wandelen vet verbrandt en je concentratie vermogen vergroot wordt. Beter in je vel, beter in je werk!

  Kleine stappen nemen helpt dus. Maar wat te doen met al die gedachten? Vooral vrouwen zijn daar goed in…’ k kan het niet, ik weet niet hoe ik het moet doen, ik durf het niet…, waar moet ik beginnen, wat zullen ze van me vinden als…’  dat soort vragen. Deze gedachten gaan met je aan de haal en zorgen er voor dat je geen actie onderneemt. Die beperkende gedachten zijn de tweede reden waarom vooral vrouwen hun eigen doelen niet bereiken. Om uit te vinden hoe die gedachten zo in jouw brein gekomen zijn moet je op zoek gaan. Bijvoorbeeld naar hoe jij over jezelf denkt. Hoe is jouw zelfbeeld? Wat jij echt van jezelf denkt wordt gevoed door jouw geloof systeem. Gevormd in je kindertijd en het heeft zich vastgezet in je denken. Als iemand toen tegen je heeft gezegd dat je niet kunt dansen, en jij geloofde dat, dan is dat nu nog steeds jouw waarheid. Of als mensen nare opmerkingen hebben gemaakt over jou, dan hebben die woorden zich vastgezet in je geheugen. En je gaat hiernaar leven. Je hebt je laten leiden door de meningen van anderen. Jouw gedachten leveren uiteindelijk waar je om vraagt.

  Het goede nieuws is: je kunt veranderen! Het is nooit te laat om een nieuwe waarheid over jezelf te geloven. Kijk eens eerlijk naar jouw drijfveren, jouw identiteit. Samen met een coach of een buddy is dat gemakkelijker uitvoerbaar en vol te houden. Samen ga je op zoek naar wat jij wilt. Daaruit voort vloeien je overtuigingen en opvattingen, wat je van iets vindt. En dan is het resultaat wat voor iedereen zichtbaar is jouw gedrag, je kennis en vaardigheden: hoe doe jij de dingen? Zo ontdek je de reden waarom je dingen op een bepaalde manier doet en wat jouw intrinsieke motivatie is. Als je blijft doen wat je altijd deed, kun je niet verwachten dat je een ander resultaat zult krijgen dan wat je nu hebt. Ben je niet tevreden met hoe het nu gaat? Dan zal je aan de slag moeten met jezelf! Jij hebt het in je om succesvol te zijn. Jij hebt unieke talenten. Voor jezelf en om te delen met anderen. Herken en erken dat ook jij meer kunt. Ontwikkel, groei en blijf altijd leren.

  Vind je dit waardevol? Wil je meer weten over het ontwikkelen van gezond zelfvertrouwen en wil je assertiever worden? Dan is dit je kans: ons boek “Creëer een winnend zelfvertrouwen” kun je tijdelijk gratis downloaden op www.winnendzelfvertrouwen.nl

  Wil je echt stappen zetten en groeien in zelfvertrouwen reserveer dan nu een plek in onze workshop “Zelfvertrouwen”. Wij hebben een event speciaal voor alleen vrouwen en een voor iedereen.  Kijk voor meer informatie hier.

  Geniet van je dag en succes met jouw keuzes!

  Mirjam Suijdendorp

  Optimalist trainer & coach

   

  nv-author-image

  Arjan Koopmans

  Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.