Meteen naar de inhoud

Veranderingsprocessen!

    Doelen stellen en behalen via veranderingsprocessen

    Wat doe jij als je voor de zoveelste keer in een veranderingsproces wordt gemanoeuvreerd? Omdat je opdrachtgever alwéér nieuwe ideeën wil doorvoeren, of omdat je levenspartner dit jaar eens niet met de caravan weg wil?
    De veranderingen in ons leven lijken in een steeds sneller tempo te gaan. Dat is goed verklaarbaar omdat de hele wereld inderdaad in een ongekend rap tempo verandert. Een bekende quote is dan ook: ‘de enige zekerheid is de verandering’

    Draag jij nog steeds dezelfde kleding als toen je 16 was?

    Gebruik jij nog steeds een typmachine?

    Draag jij je haar hetzelfde als 10 jaar geleden?

    Was je 12 jaar geleden verstandiger dan nu?

    Telefoneer jij nog steeds met een Nokia 6210 net als 14 jaar geleden?

    ‘Vroeger, toen alles slechter was, was alles beter’.

    Het is logisch dat dingen veranderen en zelfs móeten veranderen. Je wilt een goede smartphone, interactieve TV, snel internet en een dokter die je gebroken been efficiënt herstelt met zo weinig mogelijk pijn? Allemaal vruchten van vooruitgang en verandering. Verandering is onvermijdelijk en noodzakelijk, heel normaal dus. En ja, het gaat steeds sneller, omdat technologie exponentieel sneller gaat.

    Zelf help ik pro deo gedetineerden in de laatste maanden van detentie om hun kansen te verhogen bij de terugkeer in de maatschappij zodat ze niet in herhaling vallen. In feite help ik hen te veranderen! Na hun vrijlating ben ik dan nog een paar maanden een soort buddy om ze praktisch te helpen en te bemoedigen. Ze hebben hun straf verdiend, maar hun vrijheid met nieuwe kansen eveneens!

    Onlangs kreeg ik een hulpverzoek van een drugsbaron. Hij had 20 jaar gezeten. 15 jaar wegens drugsdealen en moord en nog eens 5 jaar wegens het aftuigen van een bewaarder. Een echte zware jongen dus.
    Ik vroeg hem wat hij van mij verwachtte. ‘Een huis met een zwembad’ was zijn antwoord. Daarop schoot ik in de lach, waarop hij reageerde: ‘zie je mij lachen?

    VeranderingsprocessenSlik. ‘Maar dat meen je toch niet serieus?’, zei ik heel bedremmeld.
    ‘Jazeker!’ ‘Maar waarom dan, waarom zou de maatschappij jou een huis met zwembad beschikbaar moeten stellen?’
    ‘Omdat ik dat na 20 jaar zitten wel verdiend heb. Als ik het niet krijg ga ik gewoon weer dealen en moorden zodat ik zoiets zelf betalen kan.
    Heb je dan nog niets geleerd in die 20 jaar? Denk na man, als er ook maar iets gebeurd denkt de politie meteen aan jou, ze houden je voorlopig heus wel extra in de gaten.’

    Nou, dat zag deze zware jongen toch echt wel anders. Hoe moesten ze hem nou in de gaten houden?

    Hoe moest ik deze meneer nou uitleggen, dat er inmiddels overal camera’s hangen in de stad. Dat Google meer van ons weet dan wij beseffen, dat er überhaupt zoiets als het internet bestaat, wat toen hij 20 jaar geleden werd opgepakt nog amper bestond. Dat er DNA-testen zijn, mobiele multifunctionele telefoons met meer capaciteit dan complete computers uit zijn tijd. Dat Den Haag in 20 jaar een compleet andere en modernere stad is geworden met bewoners die hij niet kent.

    Kennelijk had hij niet veel geleerd afgelopen 20 jaar. Daarom heb ik mijn hulp aan hem geweigerd en help nu een andere gedetineerde die wél wil veranderen om daardoor een beter leven te krijgen.
    Maar, die drugsbaron loopt nu wel ergens vrij rond en ik ben benieuwd hoe hij, bij wie de tijd 20 jaar heeft stilgestaan, zich nu in deze snelle wereld redt.

    De wereld verandert steeds meer, je merkt het amper want je zit er middenin. Mits je je hebt aangepast aan al die veranderingen. Zo niet, dan is er plotseling het besef dat je niet meer ‘mee’ kan komen. In plaats van je te verzetten tegen verandering en gefrustreerd raken door het onvermijdelijke ervan, kun je beter kiezen voor acceptatie. Verzet is zinloos. Alhoewel acceptatie beter is dan frustratie, heeft het toch nog iets passiefs. Doe daarom nog een stapje, ga van frustratie naar acceptatie en via acceptatie naar fascinatie!

    Laat je fascineren door de verandering! Hoe wonderlijk verandering is en tot welke mooie dingen het kan leiden. Je benut sowieso allerhande veranderingen, zoals vervoer met een auto die beschikt over moderne paardenkrachten en zelfs met navigatie in plaats van ouderwets te paard naar je werk gaan.

    Als je veranderingen enerzijds (graag) gebruikt, waarom dan überhaupt nog gefrustreerd raken van veranderingen waar je zelf mee te maken hebt?!

    Veranderingsprocessen

     

    Naast het onvermijdelijke en noodzakelijke ervan, kun je vanuit je fascinatie het zelfs proactief inzetten. Als het dan toch gebeurt, waarom dan niet door jou in plaats van door een ander?!

    Wees de initiator, de eerste! Bedenk een out of the box, innoverende oplossing waarmee je verandering inzet. Op die manier loop je niet gefrustreerd achter de veranderingen aan, maar sta je gefascineerd vooraan! Dan kun je er zelfs nog meer je voordeel aan doen.

    Bram en ik doen dat ook. Wij zien onze markt eveneens veranderen. En tuurlijk mijmeren we wel eens over die goede oude tijd, of maken we ons zorgen waarom sommige dingen plotseling niet meer lijken te werken, zoals bijvoorbeeld open trainingen. We hadden deze keuzes:

     

    1. Vasthouden aan het oude vertrouwde,wegwijzer

    hopend op betere tijden, eigenwijs dat het

    misschien toch nog wel gaat lukken.

     

    1. Accepteren dat de markt nu eenmaal

    veranderd is en proberen zo goed mogelijk

    mee te komen in die verandering.

     

    1. Gefascineerd raken door de kansen en

    mogelijkheden van veranderingen in onze

    markt en onderzoeken hoe we er ons

    voordeel mee kunnen doen.

     

    Bij keuze 1 kun je de levensduur van je onderneming wellicht nog wel iets rekken, maar uiteindelijk ga je ten onder.

    Bij keuze 2 loop je achter de troepen aan en hoop je een graantje mee te mogen pikken van wat zij bereiken. Achter de kudde aanlopen betekent echter wel dat jij de kruimels mag opruimen van hun feestmaal. Met als enige voordeel dat je in hun schaduw iets veiliger lijkt en hen de hete kolen uit het vuur laat halen.

    Keuze 3 betekent je nek durven uitsteken.

    Wij kiezen zelf voor een combinatie van 1, 2 en 3. Dat betekent dat we kijken wat onze concurrenten doen, kortom wat onze markt doet en volgen dat na. Maar we gooien de oude beproefde aanpak niet overboord. Zolang de kosten/baten het rechtvaardigen houden we het aan. We doen wat anderen eveneens doen en leren daar veel van. Passen het aan naar onze eigen situatie. Tegelijk lopen we op een aantal zaken echt vooruit, daar zoeken we verandering en innovatie om juist vooraan te kunnen lopen. Daardoor kunnen we op bepaalde onderdelen vooraan staan. Hier kunnen we uiteraard nog niet te veel over vertellen, totdat we dit hebben geïmplementeerd. Want men mag ons kopiëren maar niet voorzijn.

    Wel kan ik alvast verklappen dat we hoog investeren op internet. Wij verwachten dat binnen 3-5 jaar het merendeel van onze nieuwe omzet daar vandaan zal komen, alhoewel dat voor ons nu nog maar een paar procent aandeel heeft. Zo hebben we een geheel vernieuwde website visie en daaruit een website strategie ontwikkeld die we nu aan het uitvoeren zijn.

    En dat terwijl onze huidige website nog maar een jaar oud is! Ons doel is dat de nieuwe website online is per 4 april a.s. Dan zal het voor ca. 80% klaar zijn en daarmee goed genoeg om te publiceren. In de zomer verwachten we op 95% te zitten. 100% wordt het waarschijnlijk nooit, want we zullen tijdens de rit alweer moeten bijsturen. Daarmee veranderen we tijdens het veranderen. Kijk, dat is nou gebruik maken van verandering.

    Naast- en in combinatie daarmee zijn we bezig met wel 3 mega- en nog een paar kleinere videoprojecten, webinars en zelfs een Europese subsidie. Die subsidie proberen we binnen te slepen voor de ontwikkeling van een internationaal CRM-systeem dat rekening houdt met zowel de structuur van jouw klantenbestand als ook hun en jouw eigen gedrag. Dit is een hele specifieke DISC gedrag toepassing die uniek en innoverend is. Daarbij geeft het ons veel energie en ook synergie door samen te werken met anderen, zoals Bram in zijn meest recente blog over het denktank principe heeft uitgelegd.

    We zijn benieuwd hoe jij tegen verandering aankijkt en hoe jij ermee omgaat. Wil je het delen op dit blog?

    We helpen je overigens graag met jouw vooruitgang, innovatie en verandering!

    Succes met jouw keuzes,

    Arjan Koopmans

    veranderingsprocessen

    nv-author-image

    Arjan Koopmans

    Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.