Meteen naar de inhoud

Waar ligt jouw focus?

    Je beweegt je in jouw leven en werk richting jouw focus.
    Hierbij ontvang je drie aandachtspunten die je kunnen laten struikelen óf je kunnen helpen om je doel(en) te bereiken.
    1. Je weet niet wat (de kracht van) focus is
    2. Je hebt de verkeerde focus
    3. Je hebt geen focus

    1. Je weet niet wat focus is of wat het voor je kan doen
    Focus is dat jij je onverdeelde aandacht richt op dat wat je wilt hebben of bereiken. Let vooral op ‘onverdeeld’. Vanwege de vele prikkels die je ontvangt via Internet, TV, werk, privé en dergelijke is het lastig te focussen.

    Ik heb een keer enorm geboeid geluisterd naar een training van Mart Smeets. Dat is me altijd bijgebleven. Hij heeft heel wat topsporters geobserveerd en geïnterviewd, waarbij hij vooral nieuwsgierig was naar de onderscheidende factor. Waarom wint iemand, waarbij de mededingers fysiek gelijkwaardig zijn of zelfs sterker?
    ‘Dat zit ’m vooral in hun mindset’, zei Mart. De winnaars zijn onverdeeld gericht op het bereiken van de eerste plaats. Zij geloven dat te bereiken. Als ze daar ook maar een fractie van een seconde over twijfelen, of afgeleid zijn, verliezen ze. Focus is voor een topsporter heel belangrijk!

    Ondernemen, of jouw baan, ja zelfs jouw leven kan eveneens topsport zijn. Verwacht er het positieve van en houd je ogen op je doel. Het is aan te bevelen slechts één SMART-doel te hebben dat je binnen uiterlijk 3 of 5 jaar zou willen bereiken. Als je toch meerdere doelen wilt, dan maximaal 3. Bij meer doelen tegelijk is jouw focus te veel verdeeld en komt er niet veel van terecht.
    Tot zover de overeenkomst met topsport. Het verschil is dat jij in je werk wellicht niet per se de eerste plaats hoeft te behalen. Zelf gebruik ik daarom de affirmatie: ‘Ik ben een winnaar’. Want een winnaar hoeft niet dé winnaar te zijn. Een winnaar is voor mij iemand die vooral van zichzelf wint, niet per se van z’n concurrent. Zo’n persoon daagt zichzelf uit om een steeds beter mens of ondernemer te worden.

    Mijn vader had als hobby, mede uit financiële redenen, onze fietsen zelf te bouwen en onderhouden uit onderdelen die anderen bij het grofvuil hadden gezet. Ik schaamde mij als kind om op zo’n fiets te rijden. Om pesten te vermijden, ging ik de lange weg naar de basisschool (ca. 6 km) liever lopen of ik reed mijn fiets weer eens aan gort.

    Ik wilde graag een fonkelnieuwe fiets. En nietfiets (1)
    zomaar een, nee, het moest een racefiets worden.
    Die mocht ik niet kopen van mijn zakgeld, maar
    wel als ik een bijbaantje had. Mijn focus was de
    racefiets met als subfocus een bijbaantje. Pas in
    het voortgezet onderwijs kreeg ik een weekend-
    baantje bij Albert Heijn. En wat kocht ik van
    mijn eerste salaris, na ca. 10 jaar focus? —>
    En weet je, die heb ik nu na ruim 40 jaar nóg. Ik fiets er nog steeds op. Dit was destijds een hele sterke focus en deze fiets is voor mij een bewijs dat je een sterke focus kunt behalen, ondanks dat deze op het moment dat je hem bedenkt vér buiten je bereik ligt.
    Deze fiets is overigens symbolisch voor nog een extra waarde. Mijn zoon Jeffrey is al jaren een beroepsmatige fietsenmaker! Waar heeft deze focus van mijn vader en mij voor hem toe geleid?!

    2. Je hebt de verkeerde focus
    Kortgeleden volgde ik samen met mijn zoon (ja, dezelfde) een anti-slipcursus. Het was een geweldig mooie, gezellige en leerzame ervaring. Eerst de theorie. De instructeur vertelde: ‘Hoe komt het dat als je in een bocht in de slip raakt, uitgerekend jij tegen die ene boom aanrijdt?’ Niemand wist het. Hij vervolgde: ‘Als je in een slip raakt en je ziet die boom, denk je onbewust: “als ik daar maar niet tegenaan knal”.’

    Wow, díe kwam bij mij binnen zeg! Een zeer sterk voorbeeld van het hebben van een verkeerde focus. Namelijk, op wat je NIET wilt bereiken. Zoals het NIET hebben van schulden, het mogelijk NIET kunnen betalen van je rekeningen, een concurrent die jou van de markt drukt, (mogelijke) tegenslag. Je focus ligt verkeerd! Je focust op wat je mogelijk kan overkomen, verliezen en tegenzitten. Uiteraard moet je wel realistisch zijn en de consequenties van je plannen doordenken, strategie bepalen op wat je overkomt. Speel je jouw leven, jouw bedrijf, jouw baan om te (over)winnen, te overleven, of niet te verliezen? Waar ligt je focus?

    Overigens, tegenslagen vergroten het genot van overwinnen. Ze vormen je en horen bij het leven. Dat is onvermijdelijk. Vermijden ervan heeft daarom geen enkele zin. “Deal with it, get over it”. Leer er mee omgaan, leer ervan, zodat je kunt groeien en nóg grotere problemen aankan. Falen bestaat in deze zin niet, omdat je ervan leert. Falen bestaat alleen als je dezelfde fout nogmaals maakt of niet opstaat, opnieuw probeert en uitvindt hoe het dan wél kan!

    De bekende Nick Vujicic vertelde me in deNick
    Amsterdam Rai onlangs dat áls hij zich had
    gefocust op wat hij niet kan, hij in een
    verzorgingstehuis had gelegen. Hij heeft namelijk
    geen armen en benen. Maar hij heeft zich gefocust
    op wat hij nog wél kan ondanks zijn handicap.
    Dat is zo enorm veel, dat hij bijna alles doet wat
    wij ook kunnen! Wonderbaarlijk staaltje van
    positieve focus. Verbaas je op
    www.lifewithoutlimbs.org

     

    3. Je hebt geen focus

    Dit is in feite óók een focus… Kijk dan ook niet vreemd op indien je deze focus dan automatisch behaalt…
    In feite dobber je rond in je leven, werk of bedrijf. Ik kom het heel vaak tegen in mijn werk. Als je iemand vraagt waar hij dit jaar naartoe gaat op vakantie, dan kan men dat precies vertellen. Dat doel is wél gesteld. Maar als je vervolgens vraagt welke doelen hij zich persoonlijk heeft gesteld en wat de main target is, weet 97% geen antwoord te geven. Dan is het toch ook niet vreemd dat die andere 3% wél doelen heeft, wel maximeert tot 3 doelen en deze doelen wél behaalt en daarmee in feite de hele wereld domineert?! En dat dit eveneens geldt voor bedrijven?

    Het werkt écht om een duidelijke focus te hebben, een visie op wat je wilt bereiken, een missie waarom je dat wilt/gaat bereiken, kernwaarden waarmee je dat gaat doen en een duidelijk actieplan hoe je dat gaat doen, de implementatie, ofwel strategie…

    ‘Companies whose employees understand the mission and goals enjoy 29% greater return than other firms’
    (Watson Wyatt Work Study)

    Conclusie:
    Stel je doel(en) op dat wat je wilt bereiken of doen. Focus er op, dan zal je onbewust, automatisch die richting op gaan. Twijfel niet bij tegenslagen, bepaal dan alleen een nieuwe weg naar jouw doel.

    Wij kunnen je helpen een persoonlijke focus op te stellen met onze persoonlijke coaching. Dit is eveneens mogelijk voor jouw bedrijf.
    Gebruik bijvoorbeeld deze aanbieding: https://optimalist.nl/winkel/aanbiedingen/persoonlijke-coaching-aanbieding

    Heel veel succes,

    Arjan Koopmans
    tegeltje focus

    nv-author-image

    Arjan Koopmans

    Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.