Last(ig):

Iedereen draagt z’n verleden mee. Of je nu wil of niet, ook jóuw verleden heeft heden invloed op je. Met al z’n goede en minder goede dingen. Ik heb in mijn coaching praktijk mensen ontmoet die wel heel verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Zij dragen een enorme last met zich mee. Het is dan heel gemakkelijk gezegd dat men die nare gebeurtenis uit het verleden los moet laten, maar dat blijkt vaak nog een heel moeilijk proces. Het zijn soms ernstige trauma’s en als die mensen niet professioneel opgevangen zijn, kan zoiets je leven volledig stilzetten. Zij zitten dan met een PTSS diagnose. Post Traumatische Stress Syndroom.

Niet iedereen heeft zoiets ernstigs uiteraard. Dat zijn uitzonderingen. Toch kom ik maar weinig mensen tegen die géén last met zich meedragen. De meesten snappen wel dat je met je last eigenlijk in je leven gas geeft met tegelijk de rem erop. Logischerwijs snap je wel dat je die last los zou moeten laten, maar de emotie ervan is vaak sterker. Gek gezegd, je wilt die steen wel loslaten, maar aan de andere kant is het wel jóuw steen… Hoe vervelend ook, die steen went in bepaalde mate ook. Voelt zelfs vertrouwd.

 

Mindset

De nare gebeurtenissen zelf kun je niet loslaten en zijn onveranderlijk. Ze zijn hoe dan ook deel van jouw leven en hebben jou in bepaalde mate gevormd. Wat je wel kan doen, is de aan die gebeurtenis verbonden emotie veranderen. Er anders naar kijken. De logica is dan: je kunt de gebeurtenis zelf niet veranderen, maar er wél geleidelijk aan anders over te denken. Hoe je anders om kunt gaan met het onveranderlijke. Bovendien kun je onderzoeken wat nog wél kan. Zo kun je je irriteren aan het feit dat de zon in het oosten opkomt. Wat kun je doen? Accepteren? Of je eigen planeet maken? Wat je overkomt, kun je niet beïnvloeden, maar wel hoe je er mee omgaat. Klik eens op Omdenken.nl wat je daar ziet zal je hierin volop inspireren!

Delen

Wat ook heel goed helpt is het praten over jouw last(en) met anderen. Zowel met de mensen om jou heen, als eventueel hulpverleners. Zoek vooral luisteraars. In de eerste fase van jouw last zit je niet bepaald te wachten op advies maar veel meer op een luisterend oor. Ik weet nog hoeveel goedbedoelde adviezen ik heb moeten aanhoren nadat mijn vader was doodgereden. Terwijl ik veel meer behoefte had om een arm om mijn schouder en iemand die het tot vervelens toe wilde aanhoren. Zulke lieve familie en vrienden had ik gelukkig ook overigens.

 

Loslaten

Pas in de tweede fase kun je beginnen met loslaten. De tweede fase kenmerkt zich in jouw acceptatie van de gebeurtenis als iets onveranderlijks. Trek je les eruit en laat de negatieve emotie van die gebeurtenis vervolgens los. In deze fase zou je bijvoorbeeld een brief kunnen schrijven aan iemand die je nooit verstuurd, waarin je de situatie beschrijft en ook welke gevoelens je erbij hebt. Dan zou je daarna die brief heel bewust kunnen verbranden en tegen jezelf zeggen: ‘Ik laat het los’. Elke keer als de situatie weer in je gedachten komt en je emotioneel neerdrukt zeg je tegen jezelf: ‘Dit heb ik losgelaten’.

Vergeven

Als je deze slag in je hoofd kunt maken ben je klaar voor de derde fase. Het vergeven. Vergeef die persoon of omstandigheid die jou terneer heeft gedrukt. Dit ongeacht of die ander wel of niet berouw toont of vergeving vraagt. Vergeven doe je onvoorwaardelijk. Niet in de eerste plaats voor de ander maar voor jouzelf. Vergeven ontlast vooral jouzelf. Als je onvoorwaardelijk kunt vergeven zal het principe van ‘geven en ontvangen’ voor jou gaan werken. Wat je zult ontvangen is een gevoel van vrijheid, los van bitterheid en wrok.

In dit proces is het bovendien heel belangrijk dat je niet alleen die ander vergeeft, maar vooral ook jezelf! Of jij nou wel of niet aan die nare gebeurtenis hebt bijgedragen; ook jij kunt die situatie niet veranderen! Verander dat wat je wél kunt veranderen en dat zijn de gedachten over jezelf! Vergeef jezelf, koester positieve gedachten over jezelf. Elke keer als er toch negatieve gedachten in je opkomen overrule je die met positieve woorden. Heel on-Nederlands, maar zeg dan iets als: ‘ik ben gelukkig, ik mag er zijn, ik ben mooi, mijn leven doet er toe’ en dat soort opbouwende gedachten.

 

Helpen

Mogelijk kun je zelfs de vierde fase bereiken. Dat is andere mensen helpen eenzelfde probleem te overwinnen die jij overwonnen hebt. Ik wens je er heel veel sterkte en wijsheid mee en hoop van harte dat je dit omdenken kunt realiseren om uiteindelijk te kunnen doen, worden of zijn zoals je feitelijk ooit bedoeld was. Een mooi mens met een missie op deze wereld.

 

Arjan Koopmans