Ga naar de inhoud

Wat leveren jouw overtuigingen op?

  [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]up down

  Herken je dat, het overtuigd zijn van iets en er dan toch later achterkomen dat je ongelijk had? Wat heeft die overtuiging jou dan gekost?

  Op enig moment was mijn overtuiging; ‘ik hou meer van dieren dan van mensen, want dieren bedriegen je niet en laten je nooit in steek’. Deze overtuiging was het resultaat van een aantal keren achter elkaar binnen een korte tijd enorm teleurgesteld te zijn geweest.

   

  Wat was het resultaat van deze overtuiging denk je?

  In mijn geval werd ik steeds meer verbitterd. Ik zag alleen nog maar de negatieve kant van mensen en bewees op die manier steeds weer mijn eigen gelijk. Ik zag wat ik wílde zien en bewees maar al te graag mijn gelijk. Dan zei ik weer eens zwaar gefrustreerd tegen mijn vrouw: ‘zie je nou wel…’  En het leek wel of mij steeds meer nare dingen met mensen overkwam. Ik verwachtte het gewoon. Mensen begonnen mij te mijden wat mij uiteraard mijn overtuiging nog meer deed toenemen.

   

  Blokkades

  Het gevaar van een overtuiging is dat je alles door die bril gaat zien. Dat vertekent de realiteit enorm. Kinderen hebben dit veel minder, zij zijn nieuwsgierig, onbevangen en meestal veel blijer, ook in moeilijke omstandigheden. Eigenlijk beleef je het leven in dat geval veel gelukkiger toch? Moeten we dan niet meer als een kind zijn? Niet dat je alles en iedereen maar moet vertrouwen natuurlijk, maar een kind is over het algemeen veel gelukkiger dan een volwassene.

  Er zijn nog veel meer overtuigingen die jouw succes en geluk kunnen blokkeren. Wat denk je van minderwaardigheid, niet durven, lotsbestemming en dergelijke? Als je dit soort overtuigingen hebt, zal jouw onderbewustzijn die overtuiging eveneens willen bewijzen. Niet dat je dan alles wat je overkomt als het ware over je afroept. Toch zullen meer dan gemiddeld deze nare overtuigingen zichtbaar worden in jouw leven. Bovendien zul je veel ‘bewijzen’ van die overtuigingen om je heen zien bij anderen.

   

  Focus

  Dat ‘zien’ heeft te maken met je focus. Net als dat je een bepaald soort auto wilt kopen bijvoorbeeld. Je zoekt het internet af, bezoekt een paar dealers en plotseling lijkt het wel of ‘iedereen’ zo’n auto heeft. Je ziet ze overal om je heen. Heb je dat ook wel eens meegemaakt? Het heeft er mee te maken dan jouw onderbewustzijn miljarden prikkels per seconde doorkrijgt via jouw zenuwen. Jouw onderbewustzijn zal daar een keuze uit moeten maken wat hij wel of niet aan jouw bewustzijn moet doorgeven. Je krijgt anders – door de hoeveelheid informatie – een soort kortsluiting. Dit filteren en reduceren van informatie gebeurt door het R.A.S. filter (reticulair activering systeem) Je zag die auto voordat je hem wilde kopen ook wel rondrijden, maar jouw R.A.S.- filter gaf dat niet door. Het was immers niet belangrijk.

  Zo is het ook met overtuigingen. Mijn nare ervaring met een persoon hakte diep in op mijn emotie. Op dat moment werd mijn RAS filter alert op het gedrag mensen. Op zich goed dat je leert van situaties. Maar dan wel beheerst en geanalyseerd. Echter, ik zwolg in zelfmedelijden en rechtvaardigheidsgevoel. Toen er vrij snel daarna weer zoiets gebeurde werd de nare gedachte over mensen bevestigd en werd die gedachte prominenter in mijn hoofd opgeslagen. Het R.A.S.-filter werd extra alert. Ik werd extra gevoelig voor dit soort situaties en nadat er weer zoiets gebeurde, werd die gedachte een overtuiging. Je begrijpt dat ik in een neerwaartse spiraal was beland, zonder dit echt door te hebben. In plaats van bij mijzelf na te gaan wat ik er zelf van kon leren, of wat ik er zelf aan toe had bijgedragen, was het veel gemakkelijker om naar die anderen te wijzen. Uiteindelijk werd de nare gedachte dat ik beter meer van dieren kon houden dan van mensen mijn vaste overtuiging.

   

  Helpen jouw overtuigingen je?

       Overtuigingen Arjan vrij (2)                Overtuigingen Arjan vrij

  Of je jouw negatieve overtuigingen nu kunt rechtvaardigen of niet, belangrijker is de vraag in hoeverre zo’n overtuiging jou helpt in het leven of werk. Of hoe dienstbaar die overtuiging is om jouw doelen te behalen. Als jouw overtuigingen jou niet helpen, of zelfs tegen je werken, kun je deze belemmerende overtuigingen dan niet beter loslaten? Dit proces noem ik persoonlijke ont-wikkeling. Dat is het loslaten van de wikkels om jou heen die jou blokkeren. Dat geeft ruimte voor nieuwe overtuigingen, die dienstbaar zijn aan een gelukkig en succesvol leven. Dit noem ik persoonlijke groei.

   

  Hoe doe je dat?

  Allereerst zul je moeten weten welke overtuigingen jou remmen in dat wat je wilt zijn, doen of hebben. Wat niet werkt is deze belemmerende overtuigingen te ontkennen. Bijvoorbeeld; ‘denk niet aan je moeder’. Immers, aan wie denk je nu júist? Daarom zul je de belemmerende overtuiging moeten omzetten in een dienstbare. En dat keer op keer herhalen. Net zoals je ooit een taal en de tafels van 1-10 hebt geleerd. Je herprogrammeert op die manier jouw onderbewustzijn. Als je dit goed doet, zal jouw onderbewust deze dienstbare overtuiging daadwerkelijk voor waar aannemen.

   

  Wat levert dit je op denk je?

  Bijvoorbeeld: de herhaalde gedachte: ‘waarom moet mij dat nou weer overkomen’ wordt de overtuiging: ‘zie je wel, dat heb ík weer!’  Hoe ziet jouw leven eruit als gevolg van deze overtuiging denk je? Realiseer jij je dat je hiermee een soort vloek over jouw leven uitspreekt?! Wil je dat positief veranderen? Dan zul je de volgende gedachte zó vaak moeten herhalen totdat dit een overtuiging wordt die sterker is dan de negatieve: ‘het zit me werkelijk altijd mee!’  Daarmee zal niet plotseling alles alleen maar meezitten. Maar de beleving van dat wat je overkomt, zal veel aangenamer zijn dan bij een negatieve overtuiging. Ten tweede zul je merken dat je langzamerhand vaker de positieve overtuiging bevestigd zult zien.

  Wat is jouw belemmerende overtuiging? En door welke dienstbare overtuiging ga je dit vervangen?

   

  Persoonlijke begeleiding:

  Het lastige van een belemmerende overtuiging is allereerst het vinden ervan en vervolgens toegeven dat deze overtuiging, ‘waar’ of niet, jouw succes blokkeert. Wij kunnen je daarbij helpen. Kijk eens bij een proefcoaching.

   

  Succes!

  Arjan Koopmans

  Optimalist_tegeltje_128_f6e[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

  nv-author-image

  Arjan Koopmans

  Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.