Ga naar de inhoud

Wil je 100x meer geld verdienen?

  Busines graph with money and arrow

  Het centraal bureau voor statistiek heeft berekend dat het aanvangssalaris tussen een laag en hooggeschoold persoon op afgerond € 600,- per maand ligt. Nu gaat het mij niet om dit bedrag op zich, maar wel om wat dat bedrag representeert. Het bedrag wat je verdient is een reflectie van jouw waarde in de arbeidsmarkt. Kennelijk is zo’n 10 jaar doorleren goed voor een 600 euro hogere arbeidswaarde.

  Dit betreft dan het aanvangssalaris. Wat er daarna gebeurt is afhankelijk van wat je levert in de uren dat je jezelf verhuurt en wat je er nog bijleert. Ik heb daar geen statistieken van gevonden. Je kunt je vast voorstellen dat er veel grotere inkomensverschillen zijn dan die € 600 per maand. Succesvolle ondernemers kunnen op veel hogere bedragen uitkomen. In loondienst zijn de verschillen minder groot alhoewel enige topbestuurders in Nederland 100x meer verdienen dan degene met de laagste verdienste binnen eenzelfde bedrijf.

  Wat rechtvaardigt nu eigenlijk een 100x hogere ‘arbeidswaarde’ dan een andere arbeidskracht?! Hebben die mensen een 100x hoger IQ dan de ‘laagste’ medewerker? Onmogelijk! Hebben ze 100 jaar doorgeleerd? Onmogelijk! Werken ze 100x harder of langer? Onmogelijk!

  Wat is het dan wel?

  Het zijn de risico’s en verantwoordelijkheden die op de hogere posities drukken. Die zijn in dergelijke gevallen zelfs veel meer dan 100x ten opzichte van de lagere betaalde arbeidskrachten. Een hogere beloning hangt kennelijk veel meer af van de verantwoordelijkheid die je draagt dan de opleiding die je hebt genoten.

  Wil je meer verdienen dan zul je bereid moeten zijn meer risico’s te nemen en meer verantwoordelijkheid te dragen. Dat doe je door in een proactieve houding verantwoordelijkheid naar je toe te trekken. Daarbij bovendien een mindset aan te nemen waarin je ervoor kiest om je niet uit het veld te laten slaan door problemen maar die juist als een kans te zien om te groeien in ervaring, kennis en durf, waardoor je kunt klimmen op de carrièreladder. Dit geldt overigens eveneens voor ondernemers die als bedrijf willen groeien. Deze houding is een sleutel naar succes. Bedenk: ‘hoe groter de problemen die ik op mag lossen, des te groter mijn succes zal zijn.’ Dan zie je problemen niet langer als obstakels maar als stepstones om te groeien. Door deze mindset zul je problemen makkelijker oplossen. Want als je er daarentegen tegenop ziet, zul je merken minder snel en goed in staat te zijn om ze op te lossen.

  Nu ik het toch over mindset heb; de manier waarop je denkt is essentieel en bepalend. Denk je negatief en passief dan zul je niet verder komen dan de klaagmuur of je kunt naast manneke pis in Brussel gaan staan. Deze mindset zal je marktwaarde eerder verlagen dan verhogen. Als je vooruit wilt moet je op een verwachtingsvolle positieve manier denken. Visionairs die denken in oplossingen en mogelijkheden. Zij staan niet stil bij wat niet NIET kan, maar kijken altijd wat gegeven de omstandigheden  nog wél kan. Dit heeft alles te maken met jouw geloofssysteem. Wat geloof jij? Geloof jij dat je altijd pech hebt en nooit hogerop zal komen? Dan zul je grote kans hebben dat dit daadwerkelijk zo zal zijn. Geloof jij dat je het zult maken? Dan vergroot je jouw kans dat dit daadwerkelijk zal gebeuren.

  In beide gedachten kun je ‘gelijk’ krijgen. Maar welk ‘gelijk’ wil je nou eigenlijk hebben? Welk ‘gelijk’ helpt jou het beste?!

  Een ander punt wat jouw waarde en opbrengst in de markt vergroot, kan ik je uit eigen observatie meegeven. Dat is je vermogen om goed te kunnen communiceren. Communicatie is de fundering van leidinggeven, verkopen, samenwerken, ja alle intermenselijke processen. Goed kunnen communiceren is te leren!

  Kortom, om meer geld te verdienen is het vooral zaak aan jouw soft skills te werken.

  Goed omgaan met mensen, effectief communiceren, een proactieve houding en positieve mindset van denken in kansen en mogelijkheden. Uiteraard zul je ook bedrijfsprocessen moeten kunnen managen. Daar zijn wel een goede opleiding en logistiek verstand voor nodig. In een verhouding van 30% daarvan met 70% softskills. Mocht je zwak zijn in een van de twee kun je beter een tandem vormen met een ander die complementair aan jou is. Voor de hoogste bestuurder raad ik echter deze mix aan.

  Succes!

  optimalist-tegeltje-139

  nv-author-image

  Arjan Koopmans

  Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.