Ga naar de inhoud

Wil jij tegenvallers of meevallers?

  Wil jij tegenvallers of meevallers?

  Heb jij ook wel eens tegenvallers? Ik zou het uiterst vreemd vinden als je die niet zou hebben. Hoe slim of bedachtzaam je ook bent, het lijkt onvermijdelijk toch af en toe eens onderuit te gaan. Uiteraard doe je je best om ze te vermijden, maar je wéét dat ze desondanks af en toe tóch komen. Privé of zakelijk, het gebeurt overal wel eens.

  Sommigen denken dat je tegenvallers kunt vermijden door geen enkel risico te nemen. Maar ook dan kan, ja, zelfs zál het je gebeuren. Tegenvallers zijn net als meevallers part of life. Stel dat je nooit pech zou hebben gehad, hoe zou je dan geluk herkennen? Tegenstellingen horen bij elkaar en geven elkaar contrast, net als een dag en een nacht.

  Als het dan toch onvermijdelijk is kun je beter je mindset aanpassen. Want het is niet de vraag óf het je overkomt, maar hoe, wanneer en van wie of wat. Verzet je niet langer tegen het onvermijdelijke. Indien je dat toch doet leef je in een kramp en zouden je zelfs meer tegenvallers kunnen overkomen. Dat heeft te maken met selectieve perceptie. Bijvoorbeeld: Je wilt een groene VW golf kopen en plotseling lijkt het wel of iedereen zo’n auto heeft! Je ziet wat je wilt zien.  

  Wat je verder kan helpen is te beseffen dat als tegenvallers onvermijdelijk zijn, dit eveneens geldt voor meevallers! Ook die maak je af en toe onverwachts mee. Ze horen beide bij het leven. Als je het subjectief bekijkt ziet het er voor de meeste mensen uit als in onderstaande grafiek.

  gauss meevallers

  Natuurlijk zijn er altijd mensen die een uitzonderlijk slecht leven hebben en het meer dan wie dan ook steeds weer tegenzit. Enerzijds kan dat je lot zijn, anderzijds een kwestie van verkeerde focus. Een focus op rampen en tegenslagen. Deze focus werkt volgens het principe: ‘Energy flows where attention goes’. Ofwel; je ziet die rampen vaker als gevolg van selectieve perceptie, het gevolg daarvan is dat je het meer aandacht geeft. Het gevolg van die intensere aandacht is dat je het meer gaat zien. Maar is het daadwerkelijk meer of is het schijn?

  Ik ben ervan overtuigd dat vanwege dit principe het geen schijn is maar werkelijkheid. Door die hogere energievorm naar tegenvallers en mogelijke rampscenario’s gaat het je echt vaker overkomen, je trekt het aan. Jouw negatief gefocuste gedachten vormen een energiebron die soortgelijke energiebronnen opzoekt. Zij gaan graag samen.

  De mensen die zo leven zeggen vaak: ‘Ik heb altijd pech’. Het gevaar daarvan is dat ze uiteindelijk gaan zeggen: ‘zie je wel, ik heb altijd pech’. Buiten diegenen die dit nare lot daadwerkelijk zijn toebedeeld bewijzen zij in feite hun gelijk door het ongewild over zich af te roepen. Men noemt dit ook wel: ‘self fulfilling prophecy’

  Het goede nieuws is dat ditzelfde principe ook opgaat voor meevallers! Focus je daarop, dan zul je die meer gaan zien! Net als die groene Volkswagen Golf, let maar eens op hoeveel er daar van rijden nadat je dit gelezen hebt. Focus je op positieve dingen, op meevallers bijvoorbeeld. Je gaat ze meer zien en zeer waarschijnlijk ook vaker meemaken. Je wordt dan een soort ‘Guus geluk.’
  [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ spacing=”yes” last=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]guus[/fusion_builder_column]
  [fusion_builder_column type=”1_2″ spacing=”yes” last=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]magnet[/fusion_builder_column]

  Er is altijd een uitzondering op de regel. Deze zaken zijn geen natuurwetten maar principes. Er zijn altijd mensen die onwaarschijnlijk vaak mee- of tegenvallers hebben. Toch hoop ik dat je het eens 90 dagen wilt uitproberen om te onderzoeken in hoeverre jij meer meevallers kunt krijgen en/of succesvoller/gelukkiger kunt zijn.

  Wil jij meer meevallers krijgen?

  Wil jij weten hoe je dat kunt bereiken?

  1. Noteer dagelijks je meevallers, alles wat goed loopt, alles waar je vandaag blij om bent. Zelf doe ik dit in de app ‘aantekeningen’ in mijn smartphone. Het is al een hele lange lijst! Het focust mij erop dat er heel wat goed is gegaan. Doe dit eveneens, noem deze lijst jouw ‘dankbaarheidslijst’. Have a attitude of gratitude!

  Immers, als je niet dankbaar bent voor al het goede dat je vandaag hebt gehad, krijg je niet vaker iets om dankbaar voor te zijn. Stel dat je iets geeft aan je kind en deze is ondankbaar, wat zou jij doen? Weer iets geven, een groter cadeau geven, een ander cadeau aanbieden? Nee toch zeker?

  Dat doe je alleen als het kind blij en dankbaar is! Zo werkt het ook met jou.

  Ik weet niet of je wel of niet iets met religie hebt. Maar dat de Bijbel een wijs boek is, is zeker. Het is het meest verkochte boek ter wereld. Daar staat een aantal keren de waarschuwing in om niet te piekeren of zorgen te maken. Bovendien staat er 365x een oproep in met de strekking: ‘wees blij!’ Dat is voor elke dag 1x

  2. Ontwerp een zin die je als affirmatie of mantra gebruikt. Alles is goed zolang het maar een positieve focus heeft. Bijvoorbeeld: ‘ik ben blij en gelukkig, het zit me altijd mee, ik heb geluk en heb altijd meevallers.’

  Bedenk een korte zin van dat waar je méér van wilt. Mogelijk vind je dit heel vreemd of betwijfel je het nut. Zelfs als je de zin toch uitspreekt kan het zijn dat je weerstand voelt omdat je dat wat je zegt nou eenmaal (nog) niet als zodanig ervaart. Hou vol om het tóch te doen. 90 dagen lang elke dag weer een aantal keren hardop zeggen. Ga er bij staan voor meer energie. Maak er een beweging bij, doe eens gek. Hoe meer energie des te meer het hiervoor beschreven principe opgaat.  

  3. Je weet, tegenslagen zijn onvermijdelijk. Zelfs als je doet wat ik je adviseer. Wellicht minder vaak, maar toch. Ga daar ontspannen mee om en zeg tegen je zelf: ‘Dit hoort er nou eenmaal bij, het is normaal.’ Lik je wonden, leer ervan, wees dankbaar voor wat je nog wél hebt en weet dat nu je dit gehad hebt, de kans op een meevaller toegenomen is. Laat je niet afleiden van je positieve verwachtingsvolle focus.

  Succes is een keuze!

  tegeltje[/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

  nv-author-image

  Arjan Koopmans

  Arjan Koopmans is opgegroeid in Rotterdam, waar hij in 1957 is geboren. Na zijn studie in de Werktuigbouw, begon hij zijn loopbaan als kwaliteitsanalist bij Van Nelle koffie in 1980. Vervolgens startte hij in 1983 als ondernemer Recruitment, Training en Coaching; aanvankelijk parttime, maar sinds 1987 fulltime. Zijn bedrijf heette bij de oprichting “Artek” maar werd in 1993 vanwege het internationale karakter en het samenwerken met andere ondernemers omgedoopt in SEG int. (Special Edition Group international) Via zijn bedrijf mocht hij inmiddels vele duizenden personen of bedrijven bedienen. Omdat hij graag uitdagingen aangaat en kansen benut heeft hij nog 2 bedrijven opgestart en na dit tot een succes te hebben gebracht weer verkocht ; zoals Media Expresse (tijdschriften verkoop en distributie 1987-2004) en in Justice BV (creditmanagement 1990-1995) Vanaf 1999 zette Arjan zijn SEG int. recruitment activiteiten hoofdzakelijk in voor het werven, inwerken en opleiden van zzp’ers, voor de multinational ACN euro BV. Zijn trainingen coachingsactiviteiten zet Arjan in voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers zoals het bedrijfsleven, overheid en charitatieve instellingen; al 29 jaar! Lees Meer

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.